Forse stappen voor opschaling ijzerbrandstoftechnologie

De ijzerbrandstoftechnologie van RIFT zet forse stappen richting commerciële toepassing. Zo ontwikkelde de startup een reactor die roest weer omzet in ijzerpoeder met behulp van waterstof. Partner Ennatuurlijk test een ijzerpoedergestookte boiler van één megawatt voor stadswarmte. Als de proef goed verloppt, schaalt Veolia de techniek op naar vijf megawatt.

Renawable Iron Fuel Technlogy (RIFT) test de eerste iron fuel productie-installatie ter wereld op het Connectr Energy Demo Field. Een belangrijke stap, want inmiddels is er ook al een intentieverklaring getekend met Connectr partner Veolia. Samen willen zij een eerste vijf megawatt commerciële pilot plant realiseren. Door deze stappen te zetten komt de ijzerbrandstoftechnologie dichter bij commerciële toepassing.

Reactor

IJzerpoeder wordt al eeuwenlang gebruikt in vuurwerk. Het poeder ontbrandt zeer snel en laat daarbij veel thermische energie los. Wat overblijft is roest. RIFT gebruikt ijzerpoeder als brandstof voor de productie van hogetemperatuurwarmte. Daarmee is het een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld gasboilers, kolencentrales of endotherme industriële processen.

RIFT bouwt een circulair systeem dat het geoxideerde ijzerpoeder met behulp van waterstof regenereert. In de onderzoeksfase stuurde men de roest nog naar Italië, waar de enige reactor stond die de oxidatiereactie kon omkeren. Nu hebben de ondernemers zelf een reactor gebouwd op het Energy Demo Field.

Boiler

Tegelijkertijd test men ook een zogenaamde iron fuel boiler in de Warmtekrachtcentrale van energieleverancier Ennatuurlijk. Het duurzame energiebedrijf wil vanaf eind mei zijn warmtenet voeden met deze nieuwe ijzerbrandstoftechnologie. Goed voor de verwarming van ongeveer 500 van de 6.500 op het warmtenet aangesloten huishoudens.

Belangrijk onderdeel van de pilot wordt het verder testen van de technologie op leveringsbetrouwbaarheid en regelbaarheid. Maar ook de hele logistiek en het omzetten van het roest wederom naar ijzer in RIFT’s iron fuel productie test systeem moet goed worden getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, zal men samen met Veolia opschalen naar de vijf megawatt installatie. Die zou volgens planning eind 2023 operationeel moeten zijn.

Eerdere tests

Het Metal Power consortium testte de technologie in 2020 al op kleine schaal bij de brouwerij van Bavaria in Lieshout. Een honderd kilowatt boiler produceerde twee dagen lang warmte voor de brouwerij van Swinkels Family Brewery.

Delen:

breg@industrielinqs.nl