Groot onderhoud bij Shell Moerdijk

Shell voert op Moerdijk groot onderhoud uit. Het bedrijf gaat een aantal fabrieken van binnen en buiten inspecteren, schoonmaken en onderdelen vervangen. De werkzaamheden moeten in juni klaar zijn.

In 2019 had Shell Moerdijk haar grootste onderhoudsstop ooit, ook van april tot en met juni. Tijdens die stop ging de kraker (MLO) in onderhoud, samen met de MSPO-1-fabriek en een unit van de MEOD-fabriek. De MSPO-1 fabriek maakt styreenmonomeer en propeenoxide, de MEOD-fabriek produceert etheenoxide en derivaten. De MLO-fabriek wordt om de zes jaar stilgelegd voor inspectie en revisie.

Tijdens de turnaround in 2019 verving Shell de stoomaandrijving van de MSPO-1 door een elektrische aandrijving. Op jaarbasis zorgde deze nieuwe aandrijving voor een CO2-reductie van 13.000 ton. Ter vergelijking, het 76.000 panelen tellende zonnepark op Shell Moerdijk wekt jaarlijks gemiddeld 26.500 megawattuur op waarmee 12.160 ton CO2 wordt bespaard. Shell heeft niet bekendgemaakt welke energiebesparende projecten het tijdens deze stop oppakt.

Op het Energy & Chemicals Park Rotterdam (voorheen Shell Pernis) begon Shell eind januari dit jaar al met een groteĀ onderhoudsstop. Ook daar moeten de werkzaamheden in juni klaar zijn. Er zijn gedurende die vijf maanden meer dan 2.500 extra contractors op de site aan het werk.

Delen:
Author