Huntsman pakt turnaround anders aan

De turnaround van MDI-1 bij Huntsman in Rotterdam-Botlek is in volle gang. Het bedrijf is met ongeveer tweehonderd man aan de slag. De stop duurt 28 dagen. Zo’n tachtig procent van het werk bestaat uit het inspecteren van vaten en leidingen. Daarnaast doet het bedrijf onderhoud.

Huntsman heeft ervoor gekozen de turnaround op een andere manier aan te pakken dan in voorgaande jaren. Voorheen was de turnaround event lead verantwoordelijk voor het geheel, ook voor wat er in het veld gebeurde. Nu is er een constructiemanager bij, dedicated voor het aansturen van het veldwerk. Daarnaast bestaan teams uit productie, personeel van contractors en field supervisors. Zij werken nauw samen en dragen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor de werkzaamheden binnen een bepaald werkgebied.

In het verleden begeleidden twee of drie uitvoerders van Huntsman alle klussen op hoofdniveau. Daardoor konden zij zich goed focussen op het kritieke pad, maar ze konden niet alles in de gaten houden. ‘We hebben er nu voor gekozen dat elk team een eigen stukje stop heeft’, vertelt Remco Spanjersberg, construction manager M1 turnaround, in een film over de turnaround. ‘Elk team draagt eigen verantwoordelijkheid, het begeleidt de klus van A tot Z.’ Op die manier wil Huntsman voorkomen dat er na weken hard werken toch nog cruciale dingen zijn vergeten.

Collega’s

Het werken met teams, waarin productie, personeel van contractors en field supervisors zitten, bevalt goed. ‘We praten vaak in containerbegrippen, over productie bijvoorbeeld. Maar productie, dat zijn gewoon collega’s, met namen. Je ziet nu dat ze elkaar opzoeken. ’s Morgens om half zeven zitten ze bij elkaar om af te stemmen.’

Ze vinden het allemaal fijn werken, stelt Spanjersberg. ‘Al vinden sommigen het ook wel even wennen. Het is natuurlijk anders dan alleen op een paar kritische jobs letten. Ze moeten nu proactief zelf aan de bak. En dat is voor sommigen een mindset. Zij moeten daarin goed worden gecoacht.’

Vorig jaar waren de MDI-fabrieken bij Huntsman ook in onderhoud. De turnaround van de MDI 2-fabriek was zelfs de grootste uit de geschiedenis van Huntsman Holland. De MDI 1-fabriek kreeg een tune up. De nieuwe crystallizer die voor deze fabriek is gebouwd en tijdens de stop is geplaatst, heeft een grotere capaciteit.

Lees hier meer over de onderhoudsstop van de MDI-fabrieken in 2021.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl