DCP Ingredients gaat eigen CO2 hergebruiken

DCP Ingredients in Ter Apelkanaal gaat haar eigen CO2-uitstoot hergebruiken. Een innovatief productiesysteem maakt gebruik van kooldioxide als basis voor het zuur dat nodig is voor collageenproducten, in plaats van het standaard salpeterzuur of zoutzuur. Directeur Jacques ten Kate: ‘We hebben het proces zelf ontwikkeld. De CO2 mineraliseert tot calciumcarbonaat. Het zuur gebruiken we om vet en eiwit te scheiden tot collageen.’

DCP ingredients in Ter Apelkanaal produceert voedingsingrediënten. Verpakkingen van haar collageen-ingrediënten zul je in de meeste huiskeukens niet aantreffen, maar ze zijn onmisbaar bij het maken van veel producten in de schappen van de supermarkt.

Winst

Vorig jaar heeft DCP een gloednieuwe productlijn in gebruik genomen voor de ‘nutraceutical’ – oftewel gezonde voeding – industrie. Het bedrijf produceert nu ook ingrediënten voor voedingssupplementen, voor gebruik in ziekenhuizen, fitnesscentra en meer. Ten Kate: ‘Omdat we altijd op zoek zijn naar de hoogste toegevoegde waarde. Daar hebben we een nieuwe productiemethode voor ontwikkeld, met een zeer laag energieverbruik.’

Daarbij gaat DCP haar eigen CO2-uitstoot hergebruiken. ‘We onderzoeken nu de optimale manier om dit te doen. Ik vind dat je er alles aan moet doen om de uitstoot te verminderen. Dat is niet alleen belangrijk voor People en de Planet, het is ook gezond voor de winst. Hij onderstreept dat duurzaamheid en kosteneffectiviteit in de productie niet langer tegenstrijdige factoren zijn. Met de stijgende kosten van fossiele energie, en van CO2-uitstootheffingen, wordt het voor bedrijven steeds logischer om naar klimaatneutraliteit te streven.

Vervoer

Op dit moment wordt de benodigde CO2 aangevoerd vanuit Rotterdam. Dat zal in de nabije toekomst dus veranderen. De visie van Ten Kate is om de CO2 uit de schoorsteen van zijn fabriek te gebruiken en zo twee vliegen in één klap te slaan: Geen uitstoot meer in het milieu gepompt, en geen CO2-transport meer.

 

Delen:
Tags

breg@industrielinqs.nl