Trinseo gaat zelf polystyreen recyclen

Trinseo bouwt in Tessenderlo een fabriek voor de chemische recycling van polystyreenafval. De demofabriek gaat via vergassingstechnologie maximaal 15 kiloton polystyreenvlokken per jaar verwerken tot pure styreen. Als alles volgens planning verloopt, begint de bouw van de fabriek eind dit jaar.

Eind vorig jaar al sloot Trinseo voor het project contracten met Synova en Worley. Synova levert de technologie voor het recyclen van het plastic afval. Deze komt oorspronkelijk bij TNO (ECN) vandaan. Het is indertijd ontworpen om allerlei soorten afval en biomassa om te zetten in gas en staat bekend onder de naam Milena. Om het gas dat uit de installatie komt onder meer van teer te zuiveren, werd ook de Olga-technologie ontwikkeld.

Worley brengt expertise in op het gebied van engineering, inkoop en constructie. Het bedrijf werkt aan de front-end engineering en het ontwerp van de fabriek. Het gaat specifiek om de engineering van de grondstoffen, opslag, condensatie- en destillatiegebieden, de nutsvoorzieningen en de hete olie-eenheid. Het contract omvat ook het maken van een kostenraming voor het project.

Indaver

Ook Indaver investeert in een fabriek die polystyreenafval terug kan omzetten in styreen. De afvalbeheerder steekt er 100 miljoen euro in. De opstart van deze fabriek in Antwerpen is gepland in 2023. Trinseo neemt een groot deel van het geproduceerde r-styreen af van Indaver. Volgens de overeenkomst neemt Trinseo gedurende tien jaar minimaal vijftig procent van het r-styreen dat Indaver produceert af.

Het gerecyclede styreen wil Trinseo gebruiken voor de productie van nieuw polystyreen of styreenderivaten, waaronder ABS (acrylonitrilbutadieenstyreen) en SAN (styreenacrylonitril). Dit zijn slagvaste en duurzame, thermoplastische polymeren. Ze worden bijvoorbeeld toegepast bij de productie van auto-onderdelen en medische apparaten.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl