Nieuwe EemsEnergyTerminal nu al bijna volgeboekt

EemsEnergyTerminal, dochter van Gasunie, heeft al 7 van de 8 miljard kubieke meter aan capaciteit van de nieuwe LNG-terminal gecontracteerd. De eerste partijen die LNG gaan leveren via de Eemshaven zijn ČEZ en Shell Western LNG. Hiermee is een belangrijke voorwaarde rondom zekerheid voor de levering van LNG vastgelegd.

Tot dit jaar had Nederland alleen een LNG-terminal in de haven van Rotterdam. Met de uitbreiding in de Eemshaven en de optimalisatie van de terminal in Rotterdam verdubbelt de importcapaciteit voor LNG. De nieuwe LNG-terminal in de Eemshaven zal bestaan uit twee drijvende FRSU’s (Floating Storage and Regasification Units): de Exmar S188 en de Golar Igloo. Onlangs is de S188 aangekomen in de haven Rotterdam, waar ze zal worden klaargemaakt voor haar taken in de Eemshaven.

De verwachting is dat beide FSRU’s eind augustus in de Eemshaven aankomen. De Golar Igloo zal als eerste een aansluiting krijgen op het Nederlandse aardgasnet, daarna volgt de S188. Samen hebben de twee FSRU’s een doorvoercapaciteit van ongeveer 8 miljard kubieke meter per jaar, wat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de voorzieningszekerheid en een minder afhankelijkheid van Russisch gas.

Vaste terminal

Voor de winter moet de EemsEnergyTerminal in bedrijf worden genomen. En daarvoor moet nog een hoop gebeuren. Zo komen er een stroomaansluiting en een warmteaansluiting. En een LNG-leiding over de kade die beide drijvende LNG-installaties met elkaar moet verbinden. De grootste prioriteit heeft echter de hogedrukleiding waarmee het aardgas het netwerk in gaat. Het gaat om een leiding van ongeveer vier kilometer lang met een diameter van 60 centimeter.

De drijvende terminals zullen in ieder geval de komende vijf jaar worden ingezet als tijdelijk alternatief voor Russisch gas. Tegelijkertijd onderzoekt Gasunie de mogelijkheid voor de bouw van een vaste terminal aan land. Die terminal zal op den duur ook kunnen worden ingezet voor de aanlanding van groene waterstof.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl