Bouw PDH-fabriek Borealis in Kallo loopt vertraging op

De bouw van de nieuwe propaandehydrogenatie fabriek van chemiebedrijf Borealis in Kallo loopt flinke vertraging op. Vermeende wantoestanden op de site en een lopende inspectie door de Belgische autoriteiten waren voor Borealis aanleiding om de banden met aannemer Irem te verbreken. De Irem Groep zou in strijd met de Belgische arbeidswetgeving handelen.

De beëindigde contracten met Irem moeten nu opnieuw worden aanbesteed. Het gaat om gespecialiseerde vakmensen zoals pijpleiding-, elektro- en instrumentatiemonteurs. Irem was verantwoordelijk voor tachtig procent van de bouwactiviteiten voor het project, wat neer komt op zo’n 1.200 arbeiders op de site.

De bouw van de fabriek – een van ’s werelds grootste en zuinigste fabrieken in zijn soort – ging van start in september 2019. De fabriek krijgt een productiecapaciteit van 750.000 ton propeen per jaar. Borealis steekt één miljard euro in het project.

Oorspronkelijk zou de fabriek medio 2022 klaar zijn, maar de bouw liep al eerder vertraging op door de wereldwijde corona-epidemie. Eind 2021 werd nog verwacht dat de fabriek dan in het derde kwartaal van 2023 in productie kon worden genomen, maar op dit moment kan met het wegvallen van een groot deel van de arbeiders slechts een klein deel van de bouwwerkzaamheden doorgaan. Een nieuwe opleveringsdatum is nog niet bekend.

Delen:

breg@industrielinqs.nl