Circular Economy

Paques Biomaterials wil PHA-fabriek in Emmen

Paques Biomaterials heeft vandaag bekend gemaakt dat het op het GETEC Park in Emmen een PHA-extractie demo-installatie gaat bouwen om een volledig biologisch afbreekbaar biopolymeer te produceren. Deze installatie is volgens planning operationeel in 2023. Volgend op de demo-installatie staat de ingebruikname van de commerciële extractiefabriek gepland in 2026. De totale investering van de demo-installatie en de extractiefabriek is geraamd op 58 miljoen euro. Er worden circa 40 banen gecreëerd.

Opschalen

Het proces dat in de demonstratiefabriek wordt toegepast, is door Paques Biomaterials zelf ontwikkeld. Het product, polyhydroxyalkanoaat (PHA) is een bio-plastic dat wordt toegepast in onder andere verven, kleding, cosmetica en in de landbouw. Paques Biomaterials gebruikt natuurlijke bacteriën en processen om biologisch afbreekbare bioplymeren te produceren, waarbij organisch materiaal aanwezig in afvalstromen wordt gebruikt als grondstof. Het Paques Biomaterials team werkt al meer dan een decennium aan de opschaling van deze technologie en is momenteel bezig met de voorbereidingen om haar producten en processen commercieel te introduceren.

Commerciële extractiefabriek

Een volgende stap in het ontwikkelen en opschalen van het proces is het op demonstratieschaal uitvoeren van het extractieproces ter validatie van het full scale ontwerp. Paques Biomaterials realiseert hiervoor in 2023 een demo-plant, vooruitlopend op de bouw van de commerciële extractiefabriek. Het definitieve investeringsbesluit daartoe wordt in 2024 verwacht. Volgens plan zal deze fabriek, met een capaciteit van 6 kton PHA per jaar, in de loop van 2026 in gebruik worden genomen.

Emmen

Paques Biomaterials wil de commerciële extractiefabriek op het GETEC PARK in Emmen bouwen. Hier is al een aantal bedrijven die actief zijn op het gebied van de circulaire economie en groene chemie gevestigd. De keuze voor Emmen was voor Joost Pâques, Managing Director Paques Biomaterials een logische: ‘We kiezen voor Emmen, omdat hier alles samen komt. De focus op Groene Chemie, het ecosysteem, partners, mensen, een site; alles is hier aanwezig en elke keer als we Emmen bezoeken worden we nog enthousiaster.’

Voor Emmen en de Provincie Drenthe is de vestiging van het bedrijf een zeer welkome versterking van het Emmense ecosysteem en het Chemical Cluster, wat voorop loopt in de productie van groene kunststoffen, composieten, vezels en garens.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl