ONE-Dyas start met ontwikkeling gasveld N05-A

ONE-Dyas heeft samen met partners EBN en Hansa Hydrocarbons een definitieve investeringsbeslissing genomen voor de ontwikkeling van het gasveld N05-A in de Noordzee. De partners verwachten 4,5 tot 13 miljard kubieke meter gas uit het veld en de omliggende prospects te kunnen halen. Het project vergt een investering van ruim 500 miljoen euro.

Om het gas te winnen wil ONE-Dyas boven het veld een gaswinningsplatform in zee plaatsen. Deze komt in het Nederlandse deel van de Noordzee te staan, ongeveer twintig kilometer uit de kust van Schiermonnikoog, Rottumerplaat en Borkum. Vanaf deze locatie worden maximaal twaalf putten geboord, waarvan een deel naar veld N05-A en een deel naar een aantal naastgelegen velden, de prospects die mogelijk gas bevatten.

Windenergie

Het nabijgelegen offshore windpark Riffgat gaat het platform N05-A van windenergie voorzien. Het gewonnen aardgas wordt aan land gebracht via de NGT-leiding. Om die leiding te bereiken, wordt een nieuwe leiding van ongeveer dertien kilometer aangelegd vanaf het platform. De Noordzee is op die locatie ongeveer vijfentwintig meter diep, het gasveld zelf ligt op vier kilometer diepte in de ondergrond.

Het project N05-A is onderdeel van het zogenoemde GEMS-gebied, een gebied zo’n 20 tot 100 kilometer ten noorden van de monding van de Eems. ONE-Dyas onderzoekt ook de potentie van andere gasvelden in dit deel van de Noordzee. Het potentieel van het bredere Nederlands-Duitse GEMS-gebied wordt in totaal geschat op ongeveer 50 miljard kubieke meter.

Binnenlandse vraag

ONE-Dyas streeft ernaar om eind 2024 het eerste aardgas te kunnen leveren aan Nederlandse en Duitse huishoudens. De winningsfase duurt gemiddeld 10 tot 25 jaar. ‘We hebben afgesproken om alleen aardgas te produceren uit het GEMS-gebied zolang er binnenlandse vraag naar aardgas is in Nederland en Duitsland’, aldus Chris de Ruyter van Steveninck, CEO ONE-Dyas.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl