klimaatinstallatie Lanxess Lillo

Lanxess start bouw nieuwe klimaatinstallatie Lillo

Lanxess startte afgelopen week officieel met de bouw van een nieuwe klimaatinstallatie op de site in Lillo/Antwerpen. Deze nieuwe installatie zorgt ervoor dat de uitstoot van lachgas (N2O) wordt gereduceerd. De installatie moet vanaf eind 2023 in de productie zijn geïntegreerd zijn, waardoor de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen in Lillo met nog eens 300.000 ton CO2eq zal dalen. Met de nieuwe klimaatinstallatie is een investering van zo’n 13 miljoen euro gemoeid.

De installatie werd intern door Lanxess ontwikkeld. De installatie zorgt voor neutralisatie van lachgas en er wordt ook warmte teruggewonnen. Er is drie jaar gewerkt om een oplossing voor de N2O uitstoot te ontwikkelen. N2O komt vrij bij de productie van hydramine, wat een grondstof is voor caprolactam. Met behulp van een katalysator die bij relatief lage temperatuur werkt, wordt het lachgas in stikstof en water omgezet. Voor dit proces wordt restwarmte van de installatie zelf gebruikt. Eerst is een proefinstallatie voor dit concept ontwikkeld en verder uitgetest. Daarna werd de installatie definitief ontworpen en zijn de vergunningen aangevraagd.

Klimaatneutraal

Lanxess heeft in Lillo al een klimaatinstallatie die NOx en N2O reduceert. Deze zorgt voor een jaarlijkse reductie van 150.000 ton CO2 equivalent. Lanxess geeft aan dat dit project onderdeel is van het verduurzamingsprogramma op haar Antwerpse havenlocaties. In Kallo en Lillo investeerde het bedrijf de afgelopen twee jaar zo’n 40 miljoen euro in verduurzamingsprojecten. Lanxess wil tegen 2040 klimaatneutraal opereren.

 

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl