Titan en BioValue realiseren samen bio-LNG-productie in Amsterdam

Het westelijk havengebied van Amsterdam krijgt er twee nieuwe fabrieken bij. Titan bouwt er een bio-LNG-fabriek en BioValue realiseert er vlak naast een biogasinstallatie. De fabrieken komen te staan naast de ligplaats van Titan in de Amsterdamse haven. De eerste bio-LNG-productie wordt in 2025 verwacht.

De biogasinstallatie begint op een verwerkingscapaciteit van 300 kiloton organisch afval per jaar. Volgens BioValue is in de regio veel organisch afval beschikbaar om in de state-of-the-art installatie te verwerken. Daarnaast kunnen via scheepvaart grondstoffen worden aangevoerd.

Het biogas gaat rechtstreeks naar partner Titan die het vervloeit naar bio-LNG, ook wel LBM (liquified biomethane) genoemd. De bio-LNG-installatie krijgt een capaciteit van 200 kiloton bio-LNG per jaar. Het grootste deel van het biogas komt van BioValue. Dit wordt verder aangevuld met biogas van andere productie-installaties in heel Europa, die zijn aangesloten op het bestaande gasnet.

Waterstofklaar ontwerp

Titan heeft Linde Engineering gekozen om de basic engineering uit te voeren, op basis van Linde’s eigen liquefactietechnologie. Duurzame integraties in de fabriek zijn onder meer het opvangen en benutten van de biogene CO2-zijstroom en het waterstofklare ontwerp. Dit maakt toekomstige productie van e-methaan mogelijk waarbij de biogene CO2 wordt gecombineerd met groene waterstof. Daarvoor rekent het bedrijf op een aansluiting op de geplande waterstof-backbone in de Amsterdamse haven.

Scheepvaart

Titan gaat het geproduceerde bio-LNG hoofdzakelijk aan de scheepvaart leveren. Een deel ervan gaat echter ook terug naar BioValue dat het wil vermarkten in de transportsector. Het bedrijf verwacht dat groot transport (bio)brandstoffen blijft gebruiken omdat de batterijen die de benodigde hoeveelheid energie zouden kunnen leveren, te groot en zwaar zijn voor efficiƫnt gebruik.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl