Heerenveen en Fryslan treden toe tot Chemport Europe

Fryslân en Heerenveen treden toe tot Chemport Europe

De Provincie Fryslân en de Gemeente Heerenveen treden toe tot Chemport Europe, het ecosysteem voor vergroening en versterking van de chemische procesindustrie in Noord-Nederland. Chemport Europe wil in 2030 koploper op het gebied van groene chemie in Europa zijn. Om dit te bereiken werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden uit de noordelijke regio intensief samen.

Circulaire plastics en recycling spelen een zeer belangrijke rol in de vergroening van chemie. Rondom Heerenveen is een aantal initiatieven op dit gebied, zoals het NTCP (Nationaal Test Centrum Circulaire Plastics), de Kunststof Sorteer Installatie, NedCam en Morssinkhof Plastics. Chemport Europe bestaat nu uit de chemieclusters in Delfzijl en Emmen en de recycling expertise rondom Heerenveen. Het gaat in totaal zo’n 120 bedrijven. Daarnaast wordt het gebied gekenmerkt door het grote kenniscluster rond de Universiteit van het Noorden (MBO, HBO en WO).

Samenwerking

Henk Brink, voorzitter Chemport Europe: “We zijn erg blij met de toetreding van Fryslân en Heerenveen. Hiermee hebben we de noordelijke dekking compleet en maken we het ecosysteem nog sterker. Dat is goed voor de bedrijvigheid binnen het ecosysteem, en ook internationaal geeft dit een grotere aantrekkingskracht.”

Friso Douwstra, gedeputeerde Provincie Fryslân: “Circulaire grondstoffen hebben de toekomst en versnellen de vergroening van Fryslân. Dat wordt in Heerenveen al in de praktijk gebracht. Daarom sluiten we aan bij Chemport Europe. De samenwerking biedt ook kansen voor andere ontwikkelingen, zoals biomassa en waterstof.”

Hedwich Rinkes, wethouder Heerenveen: “Bij het recyclen van plastics gaat het om het versterken van samenwerking bij projecten en het bouwen van ketens tussen regionale bedrijven en het onderwijs. Door deel te nemen aan Chemport kunnen we actiever kennis delen en van elkaar leren.’’

De partners van Chemport Europe zijn:

  • De gemeenten Eemsdelta, Emmen, Heerenveen, Het Hogeland;
  • De provincies Drenthe, Fryslân, Groningen;
  • Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden, Rijksuniversiteit Groningen, GETEC.PARK EMMEN, Groningen Seaports, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta, Campus Groningen, NOM
Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl