RWE wint bieding windpark en wil grootste groene waterstoffabriek bouwen

RWE gaat voor de kust van IJmuiden een groot windpark bouwen. Donderdag werd bekend dat energieconcern een biedingenstrijd heeft gewonnen tussen diverse grote partijen. Het betekent ook dat de bouw van een enorme, 600 megawatt, groene waterstoffabriek een stap dichterbij komt.  

Van de gegadigden had RWE de meest innovatieve plannen, stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat de veiling organiseerde. Naast een financieel bod van maximaal 50 miljoen euro, keek het ministerie ook naar technologieën die de aanvoer van groene stroom van zee goed moet laten verlopen. RWE troeft hiermee verschillende gerenommeerde bedrijventandems af. Ook de energiebedrijven Ørsted en TotalEnergies brachten samen een bod uit, net als Shell en Eneco en Vattenfall en BP. Het windpark Hollandse Kust West bestaat uit twee kavels, die ruim 50 kilometer uit de kust bij IJmuiden liggen. Het totale elektrische vermogen van beide toekomstige windparken is 1,4 gigawatt. Het kavel van RWE levert ongeveer de helft van dat vermogen. Geïnteresseerde partijen konden naast een bieding van maximaal 50 miljoen euro, extra ‘punten’ verdienen met technieken die de energietransitie verder helpen.

Waterstoffabriek

RWE wil onder meer 600 megawatt vermogen gebruiken voor de productie van groene waterstof, die het concern wil inzetten in zijn energiecentrale in de Eemshaven en de Amercentrale. In de Eemshaven was al een groene waterstoffabriek gepland van 50 megawatt die groene stroom krijgt van RWE’s plaatselijke windmolenpark Westereems. Dat de ambities groter zijn stak het concern niet onder stoelen of banken. Al eerder gaf het te kennen dat het bedrijf de waterstoffabriek het liefst niet veel later wil uitbouwen tot een vermogen van 600 megawatt, de grootste van Nederland. Het hing echter af van de toestemming om Hollandse Kust West te bouwen en te exploiteren. Nu RWE de bieding heeft gewonnen, komt de bouw van de waterstoffabriek dus ook een flinke stap dichterbij.

In december wordt bekend welke partij de bieding wint op de tweede kavel.

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl