Battolyser bouwt fabriek voor elektrolysers in Rotterdam

Battolyser Systems heeft serieuze plannen voor de bouw van een fabriek voor elektrolysers in de Haven van Rotterdam. Het bedrijf besluit volgend jaar definitief of de plannen doorgaan. De fabriek zou dan eind 2024 operationeel moeten zijn. Met de nieuwe faciliteit is een investering van ongeveer 100 miljoen euro gemoeid.

De fabriek van Battolyser zou de eerste grootschalige productiefaciliteit voor elektrolysers in de wereld zijn. De faciliteit zal jaarlijks 1GW aan elektrolyse-capaciteit kunnen produceren. De fabriek komt in de M4H area in Rotterdam en krijgt een oppervlak van 14000 vierkante meter. Het bedrijf denkt dat de nieuwe faciliteit werk kan bieden aan 700 medewerkers. Op de nieuwe locatie wordt ook het hoofdkantoor en R&D centrum gevestigd.

Met de nieuwe fabriek speelt Battolyser in op de groeiende vraag naar elektrolysecapaciteit. In Nederland en Duitsland zijn grote plannen voor waterstofimport en productie. Voor de Rotterdamse haven betekent de constructie een belangrijke aanvulling in de waterstofketen. De definitieve investeringsbeslissing valt volgend jaar. Deze beslissing hangt samen met een investeringsronde van private en publieke partijen.

Flexibel

De Battolyser is een geïntegreerd systeem voor energie-opslag in een batterij en elektrolyse voor de productie van waterstof. De Battolyser produceert waterstof met behulp van zonne- en windenergie als de elektriciteitsprijzen laag zijn en kan elektriciteit aan het net leveren als de prijzen stijgen. Doordat het systeem veel flexibeler is ten opzichte van conventionele alkaline elektrolyzers, is het economisch aantrekkelijker. Bovendien kan het een oplossing bieden voor net-congestie.

Doordat het systeem continu waterstof kan leveren, is het ook geschikt voor de productie van ammoniak, methanol en andere processen zoals DRI, of directe reductie van ijzer. Een ander voordeel van de technologie is dat het gebruik maakt van metalen die niet zeldzaam zijn (nikkel en ijzer). De technologie werd ontwikkeld door prof. Fokko Mulder en zijn onderzoeksteam van de TUDelft. Battolyser Systems is een spin-off van het onderzoek van Mulder.

Overheidsbijdrage

Dankzij de samenwerking met de haven van Rotterdam kan Battolyser haar systemen op industriële schaal op de markt brengen. Momenteel overlegt het bedrijf met de Nederlandse overheid en Europese instellingen over mogelijke subsidies. Mattijs Slee, CEO van Battolyser vertrouwt erop dat de benodigde overheidsbijdrage er zal komen omdat de vraag naar elektrolysercapaciteit wereldwijd groeit. Dit is een kans voor Nederland om een nieuwe stap te maken in de waardeketen van groene waterstof.

Demonstratie-unit

Bijna twee jaar geleden nam Battolyser de eerste demonstratie-unit in gebruik. Deze demonstratie-installatie heeft een elektrische opslagcapaciteit van vijftien kilowattuur en waterstofproductievermogen van vijftien kilowatt en werd geinstalleerd bij de Magnumcentrale van Vattenfall in Eemshaven.

Battolyser werd in 2018 opgericht en won in datzelfde jaar de Industrial Energy Enlightenmentz.

Foto: Rotterdam Makers District

 

Delen:
Tags

monique@industrielinqs.nl