Studenten RuG winnen Electe-competitie

Een studententeam van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de Electe scenario-wedstrijd gewonnen. In een white paper kroop het team in de huid van technologiebedrijf Haldor Topsoe, en schreef een plan om met innovatieve solid oxide electrolysis cells (SOEC) de staalproductie van Tata in IJmuiden te verduurzamen. In 2023 mogen de drie studenten mee op reis met de Electro Trail Europe (Electe)

Vorige week had de Electe-wedstrijd zijn ontknoping, tijdens EIES22 op Brightlands Chemelot Campus. Drie finale-teams presenteerden hun white paper. Daarin beschreven ze drie kansrijke elektrificatie-routes voor de industrie. De opdracht van organisatoren kennisplatform Voltachem en journalistiek mediabedrijf Industrielinqs was helder. Schrijf een investeringsvoorstel voor een technologie waarmee rond 2035 een belangrijke stap kan worden gezet in de broodnodige industriële transformatie. Gebaseerd op elektrificatie en of elektrochemie. Daarbij moeten de teams van young professionals vooral ook antwoorden vinden op wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe?

Het leverde drie interessante papers op:

Team Rijksuniversiteit Groningen (RuG)

Het studententeam uit Groningen kozen een interessante invalshoek. Het team identificeert zich met technologiebedrijf Haldor Topsoe en kiezen een actuele uitdaging: de vergroening van Tata Steel in IJmuiden. Als technologie koos het team voor de innovatieve solid oxide electrolysis cell (SOEC).

Team University of Maastricht/Brightsite

Onderzoekers en young professionals besschreven in hun white paper de mogelijkheden van plasmatechnologie. Met deze techniek zijn waterstof en andere chemische bouwstenen te produceren, zonder een enorme CO2-uitsoot. Interessant voor de duurzame ambities van chemische clusters als Chemelot.

Team TNO

Young professionals van TNO zien ook veel in de solid oxide electrolysis cell. Dat team trekt de scope breder. SOEC’s bieden straks een uitstekende technologische basis voor de productie van syngas als feedstock voor de productie van synthetische brandstoffen en chemicaliën.

Opvolger HYTE

Op dertig november kwam de inzending van het RuG-studententeam als winnaar uit de bus. Na een uitvoerige bestudering van de white papers door zes juryleden en hun secondanten, was dat team al licht favoriet. Na een pitch-strijd tijdens European Industry and Energy Summit 2022, bleek het team ook voldoende punten te krijgen van het aanwezige publiek om met de winst aan de haal te gaan. In de zomer van 2023 gaan Alessia De Gregorio, Alexandru Trofin en Cosmina Mighiu met Voltachem, Industrielinqs en verschillende partners, waaronder BASF en Sabic, op bezoek bij verschillende elektrificatie- en elektrochemische projecten in Europa. Daarmee is Electe de opvolger van de Hydrogen Trail Europe, die afgelopen zomer werd gereden.

Partners gezocht

Voor de trail zijn Voltachem en Industrielinqs nog op zoek naar partners, die de route mee vorm gaan geven, een opdracht meegeven of zelf ook een young professional meesturen. Neem voor meer informatie contact op met hoofdredacteur Wim Raaijen, wim@industrielinqs.nl.

 

 

 

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl