Pilot Plant Blue Plastic

Blue Plastics bouwt installatie voor recycling PE-film op Chemelot 

Het innovatieve Limburgse bedrijf Blue Plastics werkt aan de voorbereiding van de bouw van een fabriek voor de recycling van moeilijk te verwerken plastics zoals PE folies. De fabriek die 4 ton plastic per uur kan verwerken moet in 2024 klaar zijn. Het bedrijf investeert 21 miljoen euro in de nieuwe installatie die op Chemelot gebouwd wordt.  

Blue Plastics richt zich op de recycling van films en folies. Om dunne films en folies te produceren moeten grondstoffen heel zuiver zijn. Anders is er een grote kans op problemen in het productieproces. Dit betekent dat het lastig is om gerecyclede plastics in het productieproces te introduceren.

Blue Plastics ontwikkelde de CleanBlueTech methode om dunne plastic films en folies wel geschikt te maken voor hergebruik. In dit proces wordt flexibel plastic (films en folies) gewassen met een biologisch afbreekbaar oplosmiddel. In 15 minuten wordt het materiaal verwerkt tot hoogwaardige, schone, geurloze flakes (granulaat), die opnieuw kunnen worden gebruikt voor het produceren van plastics.

Wasproces efficiënter

Het wassen van plastics gebeurt normaal gesproken met water. Het probleem hierbij is dat de flakes hierdoor niet geurloos zijn. In dit nieuwe proces wordt zonder toevoeging van water gewassen. Hierdoor zijn lagere temperaturen mogelijk (zeventig procent lager energieverbruik) en is het wasproces sneller en efficiënter. Het biologisch afbreekbare oplosmiddel wordt bovendien volledig hergebruikt in het systeem.

gewassen plastic

Gewassen plastic

Andere polymeren

Blue Plastics werkt samen met een lokale waste management firma om de benodigde grondstoffen te verkrijgen. TCR Plastics neemt het materiaal af en distribueert het in Europa aan producenten van folies.

De installatie kan vier ton plastic per uur verwerken, de output zal drie ton per uur zijn. In eerste instantie zal PE-film worden verwerkt. Het bedrijf wil op een later moment ook andere polymeren verwerken.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl