AEB krijgt subsidie voor CO2 afvang

AEB krijgt subsidie voor afvangen en opslaan van CO2

Het Amsterdamse afvalverwerkingsbedrijf AEB krijgt subsidie van de rijksoverheid om vanaf 2028 op grote schaal CO2 af te vangen en op te slaan. Het gaat om  480 kiloton CO2 per jaar. De subsidie past in het beleid van Amsterdam om in 2050 klimaatneutraal te zijn, zoals de gemeente dit beschreven heeft in de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal.

AEB gaat de subsidie gebruiken om een installatie te bouwen voor de afvang van CO2 uit de rookgassen. Het CO2 wordt via pijpleidingen naar een leeg gasveld in de Noordzee afgevoerd, waar het wordt opgeslagen. Het afgevangen CO2 vormt ongeveer tien procent van de totale hoeveelheid CO2 die Amsterdam wil verminderen.

2028

AEB wil volgend jaar overeenkomsten sluiten met partijen die het transport en de opslag van CO2 kunnen regelen. Een definitief besluit van Amsterdam over de investering in de CO2-afvanginstallatie volgt daarna. Als alles goed gaat, kan AEB de installatie rond 2028 gaan gebruiken.. Vanaf dat moment ontvangt AEB een vergoeding voor vermeden CO2-uitstoot die kan oplopen tot maximaal 80 miljoen euro per jaar. Paul Dirix, CEO van AEB, is blij met de subdietoekenning. ‘Het project past in onze strategie om zo duurzaam mogelijk te werken. Dankzij deze investering kan AEB zich verder gereedmaken voor de toekomst. Onze CO2-uitstoot gaat sterk omlaag.’

Delen:
Tags

monique@industrielinqs.nl