Tessenderlo Kerley bouwt nieuwe meststoffenfabriek op Chemelot

Tessenderlo Kerley International, onderdeel van de Tessenderlo Group startte vandaag officieel met de bouw van haar nieuwe fabriek voor vloeibare meststoffen op Chemelot. Het bedrijf bouwt op de site in Geleen een fabriek voor de productie van ammoniumthiosulfaat (ATS), een meststof voor gewassen op grote schaal en voor de boomkwekerij en groenteteelt. De fabriek zal naar verwachting medio 2024 operationeel zijn en werk bieden aan ongeveer 20 mensen.

De nieuwe fabriek is de tweede installatie voor de productie van ATS in Europa, dat Tessenderlo onder de naam Thio-Sul op de markt brengt. Het bedrijf speelt met de nieuwe fabriek in op de groeiende vraag naar vloeibare meststoffen vanuit de Europese markt. ‘Deze meststoffen vullen zwavelvoedingsstoffen aan en beperken stikstofverliezen’, aldus Geert Gyselinck uit, Executive Vice President van Tessenderlo Kerley International. In september 2017 lanceerde Tessenderlo Kerley International zijn eerste Europese fabriek voor de productie van Thio-Sul in Rouen (Frankrijk).

West-Europese markt

Samen met Tessenderlo Kerley Fleuren, een tankopslag- en overslagbedrijf voor vloeibare producten gevestigd in de haven van Cuijk (Noord-Brabant) dat in de eerste helft van 2022 door Tessenderlo Group werd overgenomen, zal de nieuwe fabriek de positie van Tessenderlo Kerley International op de West-Europese markt voor vloeibare meststoffen verder versterken.

Ammoniakwaardeketen

Loek Radix, Executive Director Chemelot, reageert op deze mijlpaal: ‘Met Tessenderlo Kerley International hebben we een nieuwe wereldspeler op het gebied van kunstmest die de bestaande productie op Chemelot uitbreidt en aanvult. Hun nieuwe fabriek voor vloeibare kunstmest is een prachtig voorbeeld van de uitbreiding van de ammoniakwaardeketen op Chemelot. Door het eigen gebruik van de door OCI Nitrogen geproduceerde ammoniak is er een positief effect op de veiligheid, duurzaamheid en het concurrentievermogen en dat past binnen de Chemelot strategie 2050.’

Circulariteit

Ook de wethouder van economie van de gemeente Sittard-Geleen, Yvonne Salvino-Meijer reageert positief: ‘Het is een goede zaak dat een gerenommeerd bedrijf als Tessenderlo Kerley heeft gekozen voor de Chemelot-site. Dat toont aan dat vernieuwing en met name duurzaamheid en circulariteit van belang zijn voor sites zoals Chemelot en op die manier ook bijdragen aan de toekomst van de mensen hier in onze gemeente en in onze regio.’

Engineering

De engineering en bouw van de fabriek worden uitgevoerd door LGI (Le Gaz Intégral), die ook de eerste Thio-Sul-fabriek in Rouen heeft gebouwd.

Bij Tessenderlo Group werken meer dan 4 800 mensen en had in 2021 een geconsolideerde omzet van 2,1 miljard euro. Op het Chemelot Industrial Park zijn 17 productiebedrijven actief in 60 verschillende fabrieken, die onderling sterk verbonden zijn, zowel qua energie- als grondstofstromen. In totaal zijn er meer dan 200 bedrijven actief en werken er ongeveer 8000 mensen.

Delen:

monique@industrielinqs.nl