Coolbrook neemt elektrische demo-kraker Geleen in gebruik

Het Finse bedrijf Coolbrook heeft maandag op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen een demonstratie-installatie geopend voor het elektrisch kraken van nafta. De installatie kost zo’n 12,5 miljoen euro. Coolbrook ontvangt 5,5 miljoen euro subsidie vanuit de overheid.

Met de door Coolbrook ontwikkelde Rotor Dynamic Reactor kunnen temperaturen van wel 1700 graden worden bereikt zonder fossiele brandstoffen te verbranden.  Waar in een traditionele kraker het reactiemengsel door spoelvormige buizen in het fornuis stroomt, wordt het mengsel in de RDR opgewarmd door op hoge snelheid ronddraaiende rotorbladen. Het belangrijkste verschil is dat in een stoomkraker het staal het heetst is, terwijl in de RDR het reactiemengsel zelf het heetste deel is. En dit scheelt aanzienlijk in het energieverbruik. Een RDR-reactor verbruikt dertig procent minder energie dan een traditionele kraker. De elektrische aandrijving zorgt er tevens voor dat de CO2-uitstoot sterk wordt gereduceerd. Het bedrijf beraamt dat met dit type kraker er meer dan 300 Mt CO2 bespaard kan worden.

Partnerships

De bouw van de elektrische kraker startte een jaar geleden op Chemelot. Coolbrook is nu in overleg met verschillende bedrijven, die geïnteresseerd zijn om de RDR-technologie toe te passen. Zo is Braskem onlangs key-partner geworden van het pilot project in Geleen. Daarnaast wil het Braziliaanse bedrijf een grootschalig demonstratieproject op één van haar sites ontwikkelen.

Daarnaast heeft Coolbrook partnerships gesloten met Shell, Braskem, CEMEX, Ultratech en ArcelorMittal om de toepassing van de technologie op industriële sites te versnellen. Ook werkt de Finse onderneming samen met ABB en de Universiteiten van Oxford en Cambridge.

Coolbrook verwacht dat de RDR-technologie vanaf 2025 klaar is voor gebruik op commerciële schaal.

 

Delen:

monique@industrielinqs.nl