Yara Sluiskil heeft grootste onderhoudsstop ooit achter de rug

Yara Sluiskil heeft in oktober en november de grootste onderhoudsstop ooit uitgevoerd. Een van de drie ammoniakfabrieken en alle ureum-installaties, een synthese-unit en twee granulatie-installaties op het terrein werden in ongeveer vijf weken onder handen genomen. Het bedrijf investeerde tachtig miljoen euro tijdens de stop.

De kleinste ammoniakfabriek Reforming-C kreeg tijdens de stop een extra beurt waarmee veertig miljoen euro gemoeid was. De fabriek kan zich nu weer meten met de meest energiezuinige ter wereld. ‘Specialisten van Yara zelf en daarbuiten komen kijken hoe wij dat in Sluiskil doen, omdat ze ervan willen leren’, vertelt onderhoudsstopcoördinator Maarten Van De Ginste. Zo werd een nieuwe reactor in de fabriek geïnstalleerd, waardoor er twee miljoen kubieke meter aardgas per jaar kan worden bespaard.

Ureum-7, een plant die CO2 en ammoniak omzet in ureumoplossing, kreeg tijdens de stop een nieuwe stripper. De nieuwe installatie vergroot de flexibiliteit waardoor nog beter kan worden ingespeeld op de marktomstandigheden.

Climate Roadmap

Ook werden projecten uit de Climate Roadmap 2030 van Yara Sluiskil uitgevoerd. Vóór de zomer kreeg een salpeterzuurfabriek op de site al nieuwe branders die de uitstoot met 110 kiloton CO2-equivalenten per jaar vermindert. En nu zijn tijdens de stop tal van kleinere projecten uitgevoerd, zoals het omleggen van stoomcircuits en afvalwaterstromen om meer reststoffen te hergebruiken en uitstoot te verlagen. Ook is een aantal installaties geëlektrificeerd.

In totaal werden verder enkele duizenden klussen uitgevoerd, variërend van periodieke wettelijke keuringen tot inspecties van leidingen, het vervangen en reviseren van pompen, en schoonmaakwerk. Zo’n 1.200 mensen extra werkten mee aan deze onderhoudsstop, soms wel 800 tegelijk, naast de ruim 700 vaste medewerkers.

Lees ook ons uitgebreide artikel over de stop.

Yara Sluiskil bereidt grootste stop ooit voor

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl