Stikstoffabriek Gasunie Zuidbroek

Gasunie roept aannemers stikstofinstallatie Zuidbroek op tot nette afronding

Gasunie is dit weekend door Air Products geïnformeerd dat ze het contract met haar onderaannemer Ballast Nedam Industriebouw voor wat betreft de bouw van de stikstofinstallatie in Zuidbroek heeft beëindigd. Gasunie betreurt de gang van zaken en roept als opdrachtgever de partijen op om voor een nette afronding te zorgen.

 Gasunie heeft de bouw van de stikstoffabriek in december 2018 op basis van een EPC-contract (Engineering, Procurement en Constructionuitbesteed aan  het Amerikaanse bedrijf Air Products. Het EPC-contract omvat alle werkzaamheden om tot een werkende installatie te komen. Het ontwerpen van de fabriek, het inkopen van alle materialen en het contracteren van andere benodigde aannemers. Voor de bouw van de fabriek had Air Products Ballast Nedam aangetrokken.

Conflict

De bouw van de stikstoffabriek startte begin 2020 en liep door verschillende oorzaken een aantal keer vertraging op. Volgens de plannen zou de installatie in april 2022 moeten zijn opgeleverd. Het botert bovendien al langer niet tussen de Amerikaanse aannemer Air Products en onderaannemer Ballast Nedam. Afgelopen zomer nog werd een hoog opgelopen conflict bijgelegd, waarna het erop leek dat de fabriek in oktober kon worden opgeleverd. Nu nadert de stikstofinstallatie voltooiing, volgens Gasunie is de fabriek voor 97 procent afgebouwd.

Air Products wijst naar Ballast Nedam en zegt dat de onderaannemer zich niet aan verschillende overeenkomsten heeft gehouden. Dat was voor Air Products de reden om het contract op te zeggen. Air Products heeft Gasunie toegezegd om medio januari met een geschikt plan te komen om met nieuwe en bestaande aannemers en subcontractors de afrondende werkzaamheden te kunnen voltooien.

Ballast Nedam

Inmiddels is Ballast Nedam en haar onderaannemers de toegang tot de site ontzegd. Ballast Nedam betwist in een bericht op haar website dat het de contractuele verplichtingen niet nagekomen is. Volgens de bouwer liep het project vertraging op door mismanagement van Air Products, het niet tijdig leveren van materieel en materialen en door fouten in het door Air Products aangeleverde ontwerp. ‘Dit ligt buiten de macht van Ballast Nedam en Ballast Nedam kan hiervoor niet verantwoordelijk worden gehouden’, aldus het bedrijf. ‘Ballast Nedam weerlegt de aantijgingen van Air Products (…) Het project nu beëindigen zou leiden tot meer vertraging en meer kosten. (…)Laat ons het project afmaken, nu we er bijna zijn. Daarna kunnen we eventuele meningsverschillen bespreken.’

Groningenveld

Gasunie benadrukt dat deze situatie geen gevolgen heeft voor de gaswinning uit het Groningenveld. Mede door import van LNG en lagere gasverbruik kan dit opgevangen worden. De stikstoffabriek in Zuidbroek is bedoeld om buitenlands gas de juiste specificaties te geven voor gebruik in Nederland.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl