VARO neemt meerderheidsaandeel in Bio Energy Coevorden

VARO Energy bouwt grootste biogasfabriek Noord-Europa in Coevorden

VARO Energy Group neemt tachtig procent van de aandelen in Bio Energy Coevorden (BEC) over. BEC is één van de grootste biogasfabrikanten van Europa. Belangrijkste punt van de transactie is de ontwikkeling van de grootste biogasfabriek van Noord-Europa. De huidige capaciteit wordt uitgebreid van 300 GWh tot 650 GWh in 2026.

De partijen integreren met de transactie de competentie van BEC op het gebied van biogasproductie in het geïntegreerde bedrijfsmodel van VARO voor inkoop, productie en leverantie van energie. VARO presenteerde afgelopen zomer haar strategie, waarin het bedrijf aangaf om in 2026 1 TWh aan biomethaan/ bio-LNG wil produceren. De overname en de bouw van de nieuwe biogas-fabriek zal hier voor 65 procent aan bijdragen. Het bedrijf verwacht dat de overname in 2026 leidt tot een bijdrage van 20 tot 25 procent zal leveren aan de EBITDA van haar activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie. Theo Pannekeet, bij VARO verantwoordelijk voor renewables: ‘Vooral de ontwikkelingen in nieuwe biobrandstoffen en duurzame energie als groengas zijn voor ons aanleiding om onze Europese activiteiten uit te breiden in Coevorden.’

Betrokken

BEC heeft ambitieuze plannen om aan de toegenomen vraag naar groengas en andere duurzame brandstoffen en energiebronnen in Nederland te voldoen. Hiervoor moeten nog grote investeringen worden gedaan om de productie van groengas naar 100 miljoen kubieke meter per jaar te laten groeien. Door de toetreding van een grote en financieel sterke partner is dit mogelijk, verklaart het bedrijf. De familie Jacobs, als oprichters van BEC, behoudt 15 procent en vleesverwerker Van-Drie Group uit Mijdrecht behoudt vijf procent. Niek Jacobs, directeur van BEC, is blij met de nieuwe opzet: “Hierdoor kunnen we onze doelstellingen versneld halen en blijven we als familie direct bij het bedrijf betrokken.”

Groeiende vraag

De strategie die VARO deze zomer presenteerde, beschrijft dat het bedrijf een toonaangevende producent van biogas in Europa wil worden. De onderneming wil hiertoe haar portfolio uitbouwen door middel van zowel overnames als greenfieldontwikkelingen.

VARO speelt met de overname en de nieuwbouw in op de verwachte groeiende vraag naar biomethaan en bio-LNG vanuit Europa. Het bedrijf geeft aan dat ze verwacht dat de biomethaanvraag tegen 2030 verdrievoudigd zal zijn. In Duitsland voorziet het bedrijf een vertienvoudiging van de vraag naar bio-LNG tegen 2030.

Investeren

Bij het Zwitserse VARO werken ruim 2000 werknemers. VARO handelt sinds 2012 in zowel traditionele brandstoffen als in nieuwe biobrandstoffen en renewables en zet deze af in vele landen, waaronder Nederland. Europa is een aantrekkelijke markt voor biogas, met een grote beschikbaarheid van binnenlandse grondstoffen en een ondersteunend overheidsbeleid en stimuleringsstructuren, aldus VARO. VARO is van plan om in de periode 2022-26 ongeveer 3,5 miljard dollar te investeren, waarvan tweederde in hernieuwbare energie.

De nieuwe samenwerking zal midden februari 2023 van start gaan.

Foto: Copyright Bio Energy Coevorden

 

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl