Overeenkomst Masdar Port of Amsterdam

Basis gelegd voor waterstofcorridor tussen Amsterdam en Abu Dhabi

Port of Amsterdam, SkyNRG, Evos Amsterdam en Zenith Energy Terminals hebben een Memorandum of Understanding getekend met Masdar, specialist in duurzame energie uit de Verenigde Arabische Emiraten. De MoU betreft de ontwikkeling van een logistieke keten voor groene waterstof tussen Abu Dhabi en Amsterdam

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, was aanwezig bij de tekenceremonie. Hij zei: “Nederland wil graag groene waterstofcorridors ontwikkelen met grote toekomstige exportlanden als de VAE. Ons land is sterk gepositioneerd om een waterstof-hub te worden voor de Noordwest-Europese markt. Ik verwelkom de samenwerking tussen Nederlandse en VAE bedrijven in de waterstofsector en kijk uit naar het verder intensiveren van de samenwerking tussen onze twee landen.”

Bestaande relatie

De minister werd vergezeld door Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, de VAE Minister van Industrie en Geavanceerde Technologie, voorzitter voor COP28 en voorzitter van Masdar: “Deze overeenkomst bouwt voort op de bestaande relatie tussen de VAE en Nederland en toont ons gezamenlijke commitment aan het verkennen van lage uitstoot- en koolstofvrije oplossingen. De VAE heeft de ambitie om een centrale rol te spelen in de opkomende groene waterstofeconomie en dit partnerschap met Port of Amsterdam en de betrokken spelers in de groene waterstofindustrie, helpt Abu Dhabi in het positioneren als een centrale hub voor groene waterstofontwikkeling.”

LOHC

De focus van de logistieke keten ligt op productie in Abu Dhabi en export naar Nederland via de haven van Amsterdam. De partijen zullen samen diverse transportmethodes voor waterstof verkennen, met een focus op zogenoemde liquid organic hydrogen carriers en vloeibare waterstof. In oktober vorig jaar kondigde het Havenbedrijf Amsterdam aan dat het samen met tankopslagbedrijf Evos en Hydrogenious gezamenlijk grootschalige import- en opslagvoorzieningen voor waterstof in de vorm van LOHC gaat opzetten. Hierbij gaat het om een grootschalige dehydrogeneringsfabriek voor LOHC met een capaciteit van zo’n 100-500 ton waterstof per dag en bijbehorende infrastructuur.

Overeenkomsten

Port of Amsterdam wil graag de mogelijkheden van groene waterstof opschalen. Daarvoor sloot het in de afgelopen maanden een aantal belangrijke overeenkomsten.  SkyNRG, producent van duurzame vliegtuigbrandstof, ontwikkelt een netwerk van SAF productiefaciliteiten die groene waterstof nodig hebben als input. Zenith Energy Terminals en Evos Amsterdam zijn de exploitanten van een aantal meng- en opslagterminals in de haven, waarbij Zenith een supply chain voor vloeibare waterstof ontwikkelt en Evos Amsterdam werkt aan een liquid organic hydrogen carrier supply chain.

Abu Dhabi – Amsterdam connectie

Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam: “Wij zijn erg blij met deze nieuwe samenwerking. SkyNRG, Evos en Zenith Energy Terminals zijn drijvende krachten achter de waterstofontwikkelingen in de haven van Amsterdam en zijn cruciaal voor ons doel om tenminste één miljoen ton aan groene waterstof per jaar te importeren. Deze samenwerking met Masdar brengt dit doel een stuk dichter bij realisatie. Samen kunnen wij de beoogde Abu Dhabi – Amsterdam connectie verwezenlijken.”

De verwachting is dat groene waterstof de komende jaren een enorme groei zal doormalen. In 2030 kan de waarde van de groene waterstofmarkt zijn opgelopen tot 72 miljard dollar. De schatting is dat de vraag naar waterstof in 2050 groeit naar 150 tot 500 miljoen ton per jaar.

De overeenkomst is getekend door Mohamed Jameel Al Ramahi (CEO Masdar), Gert-Jan Nieuwenhuizen (Managing Director, Port of Amsterdam International), Maarten van Dijk (CEO,SkyNRG), Bart van der Meer (Business Development Manager, Evos) en Ellen Ruhotas (Managing Director New Energies, Zenith Energy Terminals). Aanwezig waren ook ZE Dr Sultan Ahmed Al Jaber, VAE Minister van Industrie en Geavanceerde Technologie, voorzitter voor COP28 en voorzitter van Masdar, en Wopke Hoekstra, de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken.

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl