Kansrijke energiepuzzels bij Nobian in Delfzijl

Nu de chloorfabriek van Nobian in Delfzijl is ontvlochten van de installaties van Nouryon, is er meer tijd voor andere projecten, onder andere op het gebied van duurzaamheid. Operations manager Anne Arkenbout: ‘Het gaat hier meteen om enorme hoeveelheden energie. Als we ons kunnen richten op interessante verbeterprojecten, kunnen we op relatief korte termijn het verbruik van duizenden huishoudens besparen.’

Arkenbout ziet inmiddels een paar interessante verbeteropties. Elektriciteit lijkt daarbij een nog belangrijkere rol te krijgen. Naast elektrochemie is elektrificatie van de processen immers een interessante optie om de chemische industrie verder te verduurzamen.

In Delfzijl bijvoorbeeld bij het indampen van het natronloog. Dat kost heel veel energie. Het zou een enorme stap zijn als Nobian dat proces kan verduurzamen. En er zijn al voorzichtige plannen. Arkenbout: ‘We werken twee plannen uit: een meertraps-indamping op basis van stoom en een volledige elektrificatie van dit proces.’

Anne Arkenbout (foto Wim Raaijen)

Wellicht kan de fabriek in Delfzijl daarbij leren van haar collega’s in Denemarken. In de zoutfabriek Dansk Salt aan de Deense Mariager Fjord nam Nobian onlangs een elektrische boiler in gebruik voor het drogen van zout. In de fabriek wordt jaarlijks 600 duizend ton zout geproduceerd. Het bedrijf bespaart met de boiler significant op aardgas.

Chlooropslag

Meer stroom gebruiken in plaats van stoom, betekent ook dat de onbalans tussen vraag en aanbod op bepaalde momenten kan toenemen. Nobian kan ook onderdeel zijn van de oplossing. In relatief korte tijd kan Nobian de chloorproductie verminderen. Aangezien Nobian een enorme stroomafnemer is, kan het bedrijf de druk op het net wanneer nodig ook significant verlichten door deels af te schakelen. Het blijft wel puzzelen. Arkenbout: ‘Natuurlijk moeten we onze klanten wel kunnen blijven leveren. We hebben chlooropslag van ongeveer twee dagen als we volledig uitverkocht zijn. Helemaal naar nul productie gaan we ook niet gauw. Zeg dat we variëren tussen vijftig en honderd procent productie. Bij vijftig procent productie kunnen we vier dagen honderd procent blijven leveren.’

Komende week een groter interview met Anne Arkenbout in Industrielinqs Magazine.

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl