Vopak neemt Gunvorsite Antwerpen over

Vopak gaat Gunvor-site in haven Antwerpen herontwikkelen

Tankopslagbedrijf Vopak neemt de aandelen van Gunvor Petroleum Antwerp (onderdeel van grondstoffentrader Gunvor Group) over en krijgt daarmee toegang tot de Gunvor-concessie in het Antwerpse havengebied. Vopak zal samen met Port of Antwerp-Bruges onder andere inzetten op een gezamenlijke ontwikkeling/invulling in functie van hernieuwbare energie.

De site is zo’n 105 hectare groot en biedt diepzee- rivier-, weg- en spoortoegang, alsook pijpleidingverbindingen naar Noordwest-Europa. Vopak is van plan om de site opnieuw in te richten. Hierbij gaat het uit van decarbonisatie van het industriële cluster op het Antwerpse havenplatform. Het bedrijf zal daar waar dat nodig is de bodem saneren. Port of Antwerp-Bruges en Vopak overleggen over de gezamenlijke ontwikkeling van een new green energy hub.

​Energietransitie

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges is tevreden over de overname van de Gunvor-site door Vopak. “Deze Nederlandse wereldspeler is al jarenlang een gevestigde waarde op het Antwerpse havenplatform en zal zich op de nieuwe site verder toeleggen op onder meer groene ammoniak, duurzame brandstoffen en fijnere chemieproducten. Zo kan Vopak niet alleen verder groeien binnen onze haven in lijn met de strategie van Port of Antwerp-Bruges, maar tonen we ook aan hoe we als haven samen met de bedrijven gestalte geven aan de energietransitie.”

Uitstekend nieuws

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges noemt de uitbreiding van Vopak binnen de Antwerpse haven zelfs uitstekend nieuws. “De samenwerking met Vopak past perfect binnen de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om als ‘green port’ de energiepoort naar Europa te worden. Dat deze wereldspeler die al jarenlang in onze haven verankerd is nu binnen de grootste petrochemische cluster van Europa duurzaam kan uitbreiden is uitstekend nieuws. Zo doet het Nederlandse Vopak de economische motor van Vlaanderen verder gezwind draaien.”

Decarbonisatie

Ook Vopak zelf is blij met de mogelijkheid die de overname biedt. Patrick van der Voort, Vopak: ‘Wij zijn zeer verheugd dat wij toegang hebben tot deze toplocatie in Europa’s toonaangevende petrochemische cluster. Het biedt ons een unieke kans om onze strategie uit te voeren, nieuwe partnerschappen aan te gaan en de industrie te ondersteunen in haar decarbonisatie door kritieke infrastructuur te ontwikkelen. De grote omvang van de site, de strategische ligging en de connectiviteit naar Noordwest-Europa bieden ongeëvenaarde mogelijkheden.’

 

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl