overeenkomst THA Brazilie

Plannen voor import Braziliaanse ammoniak naar Rotterdamse haven

Casa dos Ventos, een Braziliaanse onderneming in duurzame energie en Comerc Eficiência, dat zich richt op energie efficiency, gaan samenwerken met de TransHydrogen Alliance. De nu getekende Memorandum of Understanding heeft tot doel om vanaf 2026 lokaal geproduceerde groene ammoniak vanuit Brazilië naar de haven van Rotterdam te vervoeren.

In het Braziliaanse Ceará en omgeving is een groot potentieel aan duurzame energie. Op het lokale Industrial and Port Complex of Pecém (CIPP) in Ceará wordt volgens de plannen 2,4 GW elektrolysecapaciteit gebouwd. Hierbij kan 960 ton waterstof per dag worden geproduceerd. Als de plant helemaal voltooid is, dan loopt de ammoniakproductie op tot 2,2 miljoen ton per jaar. Casa dos Ventos en Comerc tekende al een voorlopig contract met CIPP om de plant te realiseren. De ondernemingen zijn in overleg met bedrijven voor de technische ontwikkeling van het project en met potentiële internationale klanten.

Grote speler

Brazilië kan een grote speler worden in de productie en de export van groene waterstof. De samenwerking tussen Casa dos Ventos, Comerc en THA kan ervoor zorgen dat deze sector in de regio versneld wordt ontwikkeld. De Braziliaanse markt voor groene waterstofproductie wordt in 2040 tussen de 15 en 20 miljard Amerikaanse dollars geschat.

Casa dos Ventos is een belangrijke speler op de Braziliaanse markt voor duurzame energie, met name in wind- en zonne-energie. De totale capaciteit die het bedrijf in de pijplijn heeft is ongeveer 20 GW. Onlangs sloot het bedrijf een overeenkomst met TotalEnergies om waterstof en ammoniakprojecten in Brazilië te ontwikkelen.

TransHydrogen Alliance

De TransHydrogen Alliance is een consortium dat in 2021 werd opgericht door Proton Ventures, Global Energy Storage (GES), Trammo DMCC and Varo Energy. In dit project werken Proton Ventures, GES en Trammo DMCC samen. Proton Ventures brengt de engineering-capaciteiten voor wat betreft de hele waardeketen in en kennis over het ontwerp van waterstof en ammoniakproductie en opslag. GES ontwikkelt een nieuwe ammoniak-importterminal waar de uit Brazilië afkomstige ammoniak kan worden geïmporteerd. Trammo DMCC is een ammoniakhandelaar die zijn vloot beschikbaar stelt en toegang biedt tot potentiële klanten.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl