VoltH2 terrein Willemshaven

VoltH2 start ontwikkeling van groene waterstof in Duitsland

VoltH2, ontwikkelaar en toekomstig producent van groene waterstof, gaat van start met een site in Wilhelmshaven. Dit is de enige diepzeehaven en hét energieknooppunt van Duitsland. VoltH2 bouwt volop aan een keten van groenewaterstoffabrieken in Europa. De eerste drie vestigingen komen in Vlissingen, Terneuzen en Delfzijl te staan.

De vergunningen voor de productie tot 170 MW in Vlissingen en Terneuzen heeft het bedrijf reeds op zak. Delfzijl, waarvoor de vergunning is aangevraagd, zal de capaciteit verder vergroten naar 230 tot 300 MW. Met deze vierde site in Wilhelmshaven wordt VoltH2 nu ook actief in Duitsland. VoltH2 en NPorts (Niedersachsen Ports) sloten een overeenkomst voor het gebruik van een terrein van vier hectare.

De eerste gesprekken met VoltH2 met NPorts dateren van juni 2022. André Jurres, Managing Director van VoltH2: ‘Het is van bij de oprichting altijd ons doel geweest om een Europees netwerk van groenewaterstoffabrieken te ontwikkelen en uit te baten.’ Volgens de huidige planning start de bouw van de centrale in 2026. Bij de opstart wordt een capaciteit tot 100 MW voorzien.

Duitsland bedeelt groene waterstof een belangrijke rol toe om de klimaatdoelstellingen van 2050 te bereiken. Daarbij wordt gemikt op een combinatie van lokale productie en import, een dubbele rol die Wilhelmshaven kan vervullen.

Tobias Breitbach, Business Development Manager Duitsland, licht de keuze voor de Noord-Duitse haven toe: ‘Naast de geplande terminals voor de invoer van groene ammoniak en groene waterstof biedt Wilhelmshaven ideale voorwaarden voor de inplanting van grote elektrolysers. In de buurt zijn er ondergrondse gasopslagfaciliteiten met een geplande aansluiting op het langeafstandswaterstofnetwerk. Wilhelmshaven wordt een groene energiehub en een hotspot voor de energietransitie.’

Delen:

monique@industrielinqs.nl