lhyfe

Vestas ontwikkelt proces om windturbinebladen te recyclen

Vestas ontwikkelt in samenwerking met Olin en Stena Recycling een proces om turbinebladen op epoxybasis te kunnen recyclen. Hiervoor is geen wijziging in het ontwerp of samenstelling van het bladmateriaal nodig. Oude turbinebladen op basis van epoxy worden zo de grondstof voor nieuwe turbinebladen.

‘Voortaan kunnen we oude bladen op basis van epoxy zien als een bron van grondstoffen. Zodra deze nieuwe technologie op grote schaal wordt toegepast, kunnen we oud bladmateriaal dat momenteel op stortplaatsen ligt, demonteren en hergebruiken. Dit luidt een nieuw tijdperk in voor de windindustrie en versnelt onze reis naar circulariteit, aldus Lisa Ekstrand, vice-president en hoofd duurzaamheid bij Vestas.

In de windindustrie is de productie van windturbinebladen op basis van epoxyhars al tientallen jaren de standaardpraktijk. In de meest volwassen markten voor windenergie bereiken de eerste turbines het einde van hun operationele leven en dit zal de komende jaren toenemen. WindEurope verwacht dat tegen 2025 jaarlijks ongeveer 25.000 ton bladen het einde van hun operationele leven zullen bereiken.

Nieuw chemisch proces

Turbinebladen zijn tot nu toe moeilijk te recyclen vanwege de chemische eigenschappen van epoxyhars. Producenten van  turbinebladen proberen epoxyhars te vervangen door alternatieven. Vestas ontwikkelde een nieuw chemisch proces dat epoxyhars met algemeen beschikbare chemicaliën kan afbreken tot nieuw materiaal. Vestas werkt samen met de Universiteit van Aarhus, het Deense Technologische Instituut en Olin, de partners van het CETEC-project, een coalitie van de industrie en de academische wereld die is opgericht om circulaire technologie voor turbinebladen te onderzoeken.

Vestas richt op het opschalen van het nieuwe chemische demontageproces tot een commerciële oplossing. Zodra dit lukt, is dit het begin van een circulaire economie voor alle bestaande en toekomstige turbinebladen op basis van epoxy. In de toekomst is  het mogelijk om alle composietmateriaal op basis van epoxy te recyclen tot nieuwe grondstoffen.

Delen:

monique@industrielinqs.nl