Sabic

Rechter verbiedt bouw biomassacentrale Sabic in Bergen op Zoom

De rechter heeft een streep gezet door de plannen van chemieconcern Sabic om in Bergen op Zoom een biomassacentrale te bouwen. De rechtbank Den Bosch bepaalde dat Sabic de stikstofrechten die het eerder niet heeft gebruikt, niet mag inzetten voor de energiecentrale.

De provincie Brabant gaf op basis van deze ‘latente rechten’ een omgevings- en natuurvergunning af. De rechter stelt echter dat het bedrijf zijn slapende rechten niet zomaar mag gebruiken voor nieuwe investeringen.

Sabic hoopte de biomassacentrale in 2025 in gebruik te nemen. Het bedrijf wilde de opgewekte energie gebruiken om de fossiele brandstoffen waarop de fabriek nu draait te vervangen. De kunststofproducent moet nu op zoek naar een nieuwe manier om klimaatdoelen te halen.

Delen:
Tags

monique@industrielinqs.nl