Ondertekening overeenkomst Cepsa en Ace terminal Rotterdam

Cepsa en ACE Terminal brengen groene waterstof vanuit Spanje naar Rotterdam

Het Spaanse energiebedrijf Cepsa en ACE Terminal hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. Volgens de overeenkomst levert Cepsa groene ammoniak aan de geplande importterminal in de haven van Rotterdam. Het ammoniak kan weer worden omgezet in waterstof.

Cepsa ontwikkelt op haar twee Energy Parks in Andalusië, Zuid-Spanje projecten voor de productie van 2 GW groene waterstof. Met de bouw van de twee waterstoffabrieken is een investering van 3 miljard euro gemoeid. De fabrieken worden gebouwd in de Andalusische Groene Waterstofvallei, de grootste groene waterstofhub in Europa, waarvoor Cepsa onlangs een aantal samenwerkingsovereenkomsten heeft gesloten in de hele waterstofwaardeketen.

Open access terminal

Aan de importzijde werken Gasunie, HES International en Vopak samen om ACE Terminal te ontwikkelen als toegangspunt tot Nederland voor ammoniak als drager voor groene waterstof en als duurzame grondstof. Deze open access terminal komt in de haven van Rotterdam. Met het geplande hergebruik van activa en infrastructuur is ACE Terminal een project met een korte doorlooptijd.

Meer partijen

Cepsa is de eerste partij die een overeenkomst met ACE terminal sluit om gebruik te gaan maken van de terminal. De intentieverklaring tussen Cepsa en ACE Terminal behelst een samenwerking die moet leiden tot een bindende commerciële overeenkomst om het overzeese transport van groene ammoniak te faciliteren, de groene ammoniak te distribueren naar eindmarkten in het achterland en de groene ammoniak te verwerken tot groene waterstof, klaar voor gebruik door eindklanten in Noordwest-Europa. Egbert Vrijen, projectdirecteur ACE Terminal, hoopt dat naast Cepsa meer partijen zich zullen aansluiten bij onze open access importterminal voor ammoniak/waterstof in de haven van Rotterdam.

Groene waterstofcorridor

De locatie van ACE Terminal in de haven van Rotterdam biedt directe aansluiting op de Rotterdamse industrie en het geplande nationale waterstofnetwerk. Ook heeft de haven uitstekende aansluiting op de infrastructuur naar Noordwest-Europa. De samenwerking met ACE Terminal versterkt de overeenkomst van Cepsa met de Haven van Rotterdam. Eerder sloot het Rotterdamse havenbedrijf al een overeenkomst met de Spaanse partij. Volgens deze overeenkomst transporteert Cepsa waterstof dat het in haar San Roque Energy Park bij de baai van Algeciras produceert, naar Rotterdam via waterstofdragers zoals ammoniak. Met deze overeenkomsten wordt een groene waterstofcorridor gerealiseerd tussen Zuid- en Noord-Europa.

Cepsa wil de eerste groene waterstof in 2027 vanuit Spanje naar Rotterdam exporteren. Dit past ook in de planning van het ACE Terminal project.

Op de foto Hans de Willigen (Business Development Manager New Energies, Vopak), Maarten Wetselaar (CEO Cepsa) en Ulco Vermeulen (Director of Participations & Business Development, Gasunie).

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl