FDCA Pilot Plant Avantium Geleen

Avantium sluit licentie-overeenkomst met Origin Materials

Avantium en het Amerikaans Origin Materials hebben een overeenkomst gesloten om grootschalige productie van FDCA (furaandicarboxyzuur) en PEF (polyethyleen furanoaat) sneller mogelijk te maken. De bedrijven gaan hun technologieplatforms voor de productie van FDCA uit houtafval samen inzetten. FDCA is een grondstof voor PEF. Dit is een polymeer dat in veel gevallen als vervanger van PET kan dienen.

Met deze overeenkomst komen twee technologieën samen. De YXY technologie van Avantium, dat plantaardige suikers in FDCA kan omzetten en de technologie van Origin waarbij koolstof uit houtafval omgezet kan worden in chemische bouwstenen zoals CMF (chloormethylfurfural). De twee technologieën zijn complementair. Door deze te combineren wordt het mogelijk om houtresten via CMF in FDCA om te zetten.

commerciële productie

Avantium bouwt momenteel haar eerste plant voor commerciële productie van FDCA in Delfzijl. Het bedrijf sloot al diverse overeenkomsten met vooraanstaande bedrijven voor afname van het product. Origin Materials maakte onlangs bekend dat het haar eerste commerciële fabriek in Canada heeft opgeleverd. Het bedrijf gaat in deze fabriek onder andere CMF uit houtresten produceren. Ook Origin heeft al een groot aantal overeenkomsten gesloten met bedrijven die het product gaan afnemen.

YXY-proces

De overeenkomst tussen Avantium en Origin betreft een niet exclusieve technologie licentie. Hierdoor krijgt Origin Materials toegang tot de relevante delen van de procestechnologie van Avantium om CMF in FDCA om te zetten op een schaal van 100 kiloton per jaar. Origin mag delen van het YXY-proces toepassen om FDCA te produceren en op de markt te brengen. Origin zal de technologie in toekomstige fabrieken toepassen. Avantium zal werken aan een ontwikkelingsprogramma om de twee technologieën nog beter op elkaar af te stemmen.

Mijlpalen

Avantium ontving in 2022 al een voorschot van 5 miljoen euro voor deze overeenkomst. Daarnaast hebben de twee bedrijven afgesproken dat Origin bij het bereiken van de eerste mijlpaal een bedrag van 7,5 miljoen euro betaalt. Daarna betaalt Origin een fee na het bereiken van volgende mijlpalen. De bedrijven vermelden niet welke mijlpalen dit zijn. Avantium kan wel aanspraak maken op royalties over de FDCA die in fabrieken wordt geproduceerd die gebruik maken van haar technologie.

Delfzijl

De overeenkomst houdt ook in dat Avantium in 2023 het FDCA en PEF dat zijn op haar pilot plant in Geleen produceert, aan Origin verkoopt. Zodra de FDCA plant in Delfzijl operatief is, neemt Origin de producten van die site af. De hoeveelheid FDCA die Origin Materials afneemt zal jaarlijks groeien. Hierdoor krijgt Origin de mogelijkheid om marktintroductie te versnellen.

Avantium is in overleg met andere partijen om vergelijkbare overeenkomsten te sluiten en de markt voor FDCA en PEF uit te breiden en te diversificeren.

op de foto de FDCA Pilot Plant Avantium in Geleen

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl