Tennet landstations

TenneT selecteert 3 partijen voor civiele werkzaamheden landstations 2GW projecten

TenneT heeft in een raamovereenkomst Dura Vermeer, BAM Infra Nederland en Visser & Smit Bouw geselecteerd voor de civiele werkzaamheden voor de bouw van de landstations voor de 2GW (gigawatt) projecten in Nederland. Vanaf 2024 realiseert TenneT de aansluiting van windparken op zee volgens een nieuwe 2GW standaard. Met deze nieuwe standaard wordt de opgewekte stroom van de windparken op zee via een hoogspanning gelijkstroomverbinding (HVDC) aan land gebracht.

Landstations vormen de schakel tussen de windparken op zee en het hoogspanningsnet. In het landstation wordt de gelijkstroom omgezet naar wisselstroom en wordt de spanning van 525kV getransformeerd naar 380kV, zodat dit geschikt is voor het Nederlandse hoogspanningsnet.

Dura Vermeer, BAM Infra Nederland en Visser & Smit Bouw realiseren de gebouwen, gebouwgebonden installaties en terreininrichting voor deze landstations. Tot 2030 gaat het om de realisatie van tenminste acht landstations. De raamovereenkomst kan worden verlengd voor nieuwe 2GW projecten binnen de looptijd van het contract worden aangekondigd. De partijen zijn geselecteerd op kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.

Start realisatie

Het basisontwerp van de landstations is al gemaakt. De geselecteerde partijen worden nu direct betrokken bij het maken van het detailontwerp, zodat de juiste oplossingen worden gekozen. De werkzaamheden voor de landstations starten in 2024. De eerste oplevering van het civiele werk voor de landstations wordt verwacht in 2026.

 2GW Programma

Op dit moment bedraagt de aansluitcapaciteit van TenneT ongeveer 7,2GW in de Duitse Noordzee en ongeveer 2,8 GW in de Nederlandse Noordzee. Het innovatieve 2GW Programma van TenneT speelt een cruciale rol in het managen van de energietransitie vanaf zee. Deze nieuwe standaard combineert TenneT’s uitgebreide expertise in offshore netaansluitingen met een unieke transnationale aanpak. Met zijn sterke focus op harmonisatie en standaardisatie biedt het een blauwdruk voor toekomstige offshore netaansluitingssystemen en maakt deze programma aanpak een snellere invoering mogelijk. Tegelijkertijd vermindert de grotere capaciteit van 2GW per systeem het aantal vereiste netaansluitingen.

Delen:

monique@industrielinqs.nl