Intentieverklaring Electriq en Zenith

Fabriek voor waterstofopslag-poeder in Amsterdam

Het waterstofbedrijf Electriq en Zenith Energy Terminals gaan samenwerken om een fabriek te bouwen voor de vaste waterstofdrager Electriq Powder. De plannen zijn om de nieuwe fabriek in de Haven van Amsterdam te vestigen.

Electriq Powder kan dienen om waterstof op te slaan te transporteren en te gebruiken als ‘last-mile’ optie of back-up toepassingen. Electriq ontwikkelde een technologie om het waterstof uit het poeder terug te winnen en om te zetten in elektriciteit. Het poeder wordt al gebruikt om bouwmachines van stroom te voorzien.

Benelux

De twee partijen ondertekenden een intentieverklaring om de eerste fabriek voor de productie van Electriq Powder op de Zenith Energy Terminal in Amsterdam te bouwen. Volgens de overeenkomst zal ook groen waterstof worden geproduceerd. Hierbij wordt de windenergie ingezet die Zenith op haar site produceert. De productie is bedoeld om klanten in de Benelux te bedienen. Electriq Global heeft plannen om wereldwijd meerdere fabrieken voor het poeder te bouwen.

‘De Electriq Powder plant is een geweldig voorbeeld van de energietransitie in onze haven om een duurzame brandstof hub te worden’, aldus Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam.  Overtoom zei blij te zijn met dit type nieuwe activiteiten en samenwerkingen in de haven.

Electriq Global is een Australiaanse onderneming. In de EU werkt het bedrijf vanuit Nederland. Het heeft een R&D center in Israël.

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl