Avantium

Avantium: nieuwe klant voor PEF-fabriek Delfzijl en opschaling plant-MEG/MPG

Bij de bekendmaking van de jaarcijfers liet Avantium weten dat het een afnameovereenkomst heeft getekend met de Deense producent van interieur-textiel Kvadrat. Deze partij zal PEF afnemen dat Avantium in haar FDCA-fabriek in Delfzijl gaat produceren. Deze installatie is momenteel in aanbouw. Mechanische oplevering wordt het eerste kwartaal van 2023 verwacht. In 2024 gaat de productie van start.

Kvadrat is met deze overeenkomst de eerste onderneming die PEF-textiel maakt voor zowel commerciële als residentiële interieurs. In juni sloot het bedrijf zich aan bij de PEF Textile Community om de mogelijkheden van het gebruik van PEF-garens in hoogwaardig textiel te onderzoeken. Sindsdien heeft Kvadrat verschillende succesvolle proeven gedaan met PEF-garens. Vervolgens hebben Kvadrat en Avantium een afnameovereenkomst getekend voor de verdere ontwikkeling van duurzaam en hoogwaardig textiel op basis van PEF.

Zo voegt Avantium weer een klant toe voor de afname van FDCA/PEF. In de afgelopen maanden sloot het bedrijf afname-overeenkomsten met tientallen ondernemingen, waaronder Monosuisse, LVMH en AMBev.

Opschaling

Tevens maakte het bedrijf bekend dat de voorbereidingen voor de opschaling van de productie van plantMEG en plantMPG naar commerciële schaal begonnen zijn. Avantium heeft een technologie ontwikkeld om  suikers in mono-ethyleenglycol (MEG) en mono-propyleenglycol (MPG) om te zetten. De demonstratie-installatie in Delfzijl werd vorig jaar opnieuw opgestart nadat deze in 2021 tijdelijk was stilgelegd. Deze technologie vormt de basis voor een toekomstige fabriek op commerciële schaal die Avantium samen met Cosun Beet Company (die tevens de grondstoffen levert voor de fabriek) wil bouwen. De bedrijven zijn nu in overleg over de commerciële haalbaarheid van deze fabriek en moeten ook de locatie hiervoor nog kiezen. Avantium wil ook met andere partijen overeenkomsten sluiten voor het leveren van grondstoffen.

Textielafval

Het bedrijf werkt daarnaast ook aan het optimaliseren van haar Dawn technologie. Met deze technologie kan cellulose in glucose worden omgezet. Avantium onderzoekt of het mogelijk is om mengsels van katoen en polyester uit textielafaval als grondstof in te zetten. Het cellulose uit katoen wordt daarbij in glucose omgezet en het polyester kan worden gerecycled. Sinds 2018 heeft Avantium in Delfzijl een pilot-installatie voor deze technologie.

CCU

Tot slot startte het bedrijf met succes twee demonstratie-installaties voor haar Volta Technology op op industriële sites in Duitsland en Griekenland. Met deze technologie wordt CO2 afgevangen en omgezet in mierenzuur, oxaalzuur en glycolzuur. Het bedrijf liet een mobiele unit draaien bij een energiecentrale in Duitsland en bij een cementfabriek in Griekenland.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl