Hoogoven 6 tata steel in onderhoud

Hoogoven 6 Tata Steel IJmuiden binnenkort voor het laatst in onderhoud

Op 4 april start Tata Steel in IJmuiden met een uitgebreid moderniserings- en renovatieprogramma bij hoogoven 6. De hoogoven wordt hiervoor stilgelegd. De laatste keer dat dit voor langere periode gebeurde was in 1985.

Dit is tevens de laatste keer dat hoogoven 6 wordt gerenoveerd. Volgens de plannen van Tata Steel Ijmuiden worden hoogovens 6 en 7 op termijn uit bedrijf gehaald. Gisteren werd bekend dat de Provincie Noord-Holland de eerste stappen mogelijk maakt voor het Heracless project van het staalbedrijf. Dit heeft tot doel om ‘Groen Staal’ te produceren. In 2030 wordt hoogoven 7 stilgelegd en stapt het bedrijf over op de zogenaamde Direct Reduced Iron technologie. Later volgt ook hoogoven 6.

Afzuigkappen

Het onderhoudsproject voor hoogoven 6 omvat de vervanging van de besturingssystemen, al het vuurvaste materiaal en de grondstoffen toevoer. Ook voert het bedrijf diverse milieumaatregelen uit het Roadmap Plus-verbeterprogramma door. Tata plaatst drie extra afzuigkappen waardoor minder stof bij de hoogovens vrijkomt. Tijdens het openen en sluiten van de tapgaten bij het ovenhuis van een hoogoven kan stof vrijkomen uit het dak van het ovenhuis. Door speciale afzuigkappen te plaatsen boven zo’n tapgat, wordt het stof gerichter afgezogen en zal daardoor de stofuitstoot verminderen. Bij Hoogoven 7 is de eerste van drie extra afzuigkappen inmiddels geplaatst. De grotere afzuigcapaciteit moet zorgen voor ongeveer 75 procent minder stofuitstoot tijdens het aftappen van vloeibaar ruwijzer, schrijft het bedrijf.

Voorbereidingen

De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels begonnen. Tijdens de piek van de onderhoudsstop zullen zo’n duizend extra mensen op de site werken. Hoogoven 6 produceert zo’n 40% van het ruwijzer. Om de lagere productie tijdens de stop op te vangen, is maanden geleden begonnen met meer staal te maken dan op dat moment nodig was. Dit ligt nu in de vorm van staalplakken op voorraad op het terrein.

Tata Steel mag starten met vergroeningsplan

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl