Turnaround inclusief stoomstop voor hele site bij Huntsman

Het is druk op de site van Huntsman in het Rotterdamse havengebied. Sinds half maart hebben MDI-2 en MDI-1 een onderhoudsstop, en daarnaast was er ook een stoomstop voor de gehele site. Bovendien worden er werkzaamheden gedaan voor een energiebesparingsproject in de DADPM-fabriek van MDI-2. De stop duurt zo’n dertig dagen.

Voor de turnaround is vijfentwintigduizend vierkante meter steigers geplaatst. En er zijn zeven vaste kranen aan het werk. Zestig tot zeventig procent van de tijd wordt gebruikt voor wettelijke inspecties. ‘Dus er gaat een boel open en er wordt heel veel geïnspecteerd en gereinigd’, vertelt Wendy de Vos, coördinator interne communicatie bij Huntsman. ‘MDI is plakkerig spul en geeft best wat vervuiling. Na de turnaround kunnen we weer stabieler draaien, want een schone fabriek hoeft minder vaak uit bedrijf.’

Eigenaarschap

De turnaround draait vooral om MDI-2, maar het team van Huntsman pakt dit jaar deels MDI-1 ook mee. In 2022 had deze laatste fabriek een turnaround waarbij was gekozen voor een nieuwe aanpak. Begeleidden voorheen twee of drie uitvoerders van Huntsman alle klussen op hoofdniveau, vorig jaar kreeg elk team van productie, personeel van contractors en field supervisors een eigen stukje stop. Zij werkten nauw samen en droegen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor de werkzaamheden binnen een bepaald werkgebied.

Deze manier van werken is toen goed bevallen en wordt ook bij de huidige turnaround toegepast. De Vos: ‘Natuurlijk blijft iemand het kritische pad in de gaten houden, maar met een lange lijst van klussen die moeten worden gedaan, verlies je sneller het zicht op de kleinere klussen. Door de fabriek als het ware in stukken te knippen, is het voor de teams ook makkelijker om eigenaarschap te voelen voor hun stukje stop.’

Stoomstop

Bijzonder aan de turnaround in dit voorjaar is dat er voor het eerst sinds 2013 een stoomstop was voor de hele site. ‘We hebben bijna elke turnaround wel een stoomstop, maar die geldt dan voor onze eigen fabriek die in onderhoud is. En soms een klein stukje voor een andere fabriek op de site. Deze keer hebben we de hoofdstoomleiding voor de hele site aangepakt, en daar zitten ook andere bedrijven op.’

Dit betekent dat naast de fabrieken van Huntsman ook co-siters tijdelijk geen stoom tot hun beschikking hadden. De Vos: ‘We hadden voor de stoomstop een week uitgetrokken, maar het werk was al met vijf dagen klaar. De hoofdstoomleiding kon dus snel weer terug in gebruik worden genomen.’

Ook de DADPM-fabriek van MDI-1, waar een precursor voor MDI wordt gemaakt, draait inmiddels weer. De DADPM-fabriek van MDI-2 is nog niet opgestart. ‘Daarin zijn we bezig met een energiebesparingsproject, waardoor we straks stoom uit de DADPM-installatie kunnen hergebruiken binnen MDI-2.’

Foto: Huntsman

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl