Tennet sluit offshore contracten

TenneT sluit grootste contracten ooit voor offshore-aansluitingen

TenneT heeft gisteren de contracten ondertekend voor 14 offshore-aansluitingen. De netbeheerder gunde contracten met een totale waarde van 30 miljard euro aan het samenwerkingsverband Hitachi Energy/Petrofac en de drie consortiumpartnerships GE/Sembcorp (SMOP), GE/McDermott en Siemens Energy/Dragados. Dit is de grootste aanbesteding ooit voor infrastructuur in de energietransitie. Het gaat om contracten voor de converterstations op zee en aan land voor veertien offshore netaansluitingen.

TenneT gunde eind maart al 11 contracten, waarvan acht in Nederland en drie in Duitsland. Nu zijn daar drie systemen in Duitsland aan toegevoegd. De verschillende consortia zullen de 14 systemen in de periode tot 2031 realiseren. Eén van de speerpunten van de contracten is dat de innovatieve 2GW technologie voor het omzetten van wisselstroom in gelijkstroom en terug, in Europa worden geproduceerd.

Esbjerg Verklaring

De contracten passen in de strategie om de Noordzee te ontwikkelen als Europa’s groene energiecentrale. Vorig jaar werden door België, Denemarken, Duitsland en Nederland in de Esbjerg Verklaring afspraken gemaakt om tegen 2030 gezamenlijk ten minste 65 GW offshore windenergie te installeren. TenneT, zal ongeveer tweederde van dit volume, oftewel 40 GW aan netaansluitingen, voor zijn rekening nemen. Daartoe bouwt TenneT in Duitsland en Nederland offshore netaansluitingssystemen met een totale capaciteit van elk 20 GW.

De contracten betreffen 14 offshore netaansluitingen in de Duitse en Nederlandse Noordzee. Het consortium Siemens Energy/Dragados kreeg vandaag de opdrachten voor de Duitse projecten BalWin3, LanWin4 – beide met een aansluiting op het onshore net in Wilhelmshaven, en LanWin2 – met een aansluiting bij Heide.

Al gegund

TenneT gunde de contracten voor de andere projecten eind maart al. GE/McDermott gaat de relevante componenten voor de Duitse offshore projecten BalWin4 en LanWin1, ontwikkelen. Deze krijgen hun aansluiting in Unterweser. Hitachi Energy/Petrofac kreeg de contracten toegewezen voor vijf Nederlandse projecten die in Borssele (IJmuiden Ver Alpha, Nederwiek 1), Eemshaven (Doordewind 1 en Doordewind 2) en Geertruidenberg of Moerdijk (Nederwiek 3) hun aansluiting krijgen. Dit samenwerkingsverband is ook verantwoordelijk voor de Duitse verbinding LanWin5, met aansluiting bij Rastede. GE/SMOP heeft drie Nederlandse projecten toegewezen gekregen voor aansluiting op de Maasvlakte, Rotterdam (IJmuiden Ver Beta, IJmuiden Ver Gamma en Nederwiek 2).

TenneT gunt voor €23 miljard contracten om windenergie aan land te brengen

 

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl