Lees Petrochem 2 nu tijdelijk online

Een Duitse moleculaire systeembioloog die zich sterk maakt voor kansen voor de Nederlandse chemische industrie. Dat ligt niet meteen voor de hand. Toch is professor Matthias Heinemann een belangrijke pleitbezorger van CO2 als grondstof. Het is niet alleen een belangrijke optie als we van fossiele grondstoffen af willen, het biedt Nederland ook interessante kansen als het hierin wereldwijd de leiding neemt.

Verder besteden we in deze editie aandacht aan hoe we straks komen aan de nodige koolstof en waterstof als chemische bouw[1]stenen voor waardevolle materialen? In Noord-Nederland zijn de eerste stappen zichtbaar van de grondstoffentransitie. Denk aan de grote plannen voor de productie van groene waterstof en de verschillende initiatieven op het gebied van koolstof uit afval, biomassa en zelfs CO2. Vijf projecten in vijf beelden.

En grootschalige digitalisering, machine learning en artificial intelligence transformeren de chemische industrie. Snelheid, innovatie, efficiëntie, veiligheid en verduurzaming zijn belangrijke drijfveren achter deze ontwikkeling. Ook Lanxess sloeg in 2017 het pad in van de digitalisering van bedrijfsprocessen, de introductie van nieuwe technologieën en ontwikkeling en het gebruik  van big data.

Lees er meer over in het aprilnummer van Petrochem. In papieren vorm binnenkort op de mat maar nu tijdelijk online al door te bladeren.

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl