Bioraffinaderij Eni Venetie

Eni neemt groen chemiebedrijf Novamont over

Versalis, het chemiebedrijf van het Italiaanse Eni, heeft Novamont overgenomen. Novamont is actief in de productie van chemicaliën uit hernieuwbare grondstoffen. Versalis had al 36 procent van de aandelen van Novamont in handen. Nu heeft het de overige 64 procent van Mater-Bi overgenomen.

Versalis richt zich al sinds langere tijd op de vergroening van zijn processen door de inzet van hernieuwbare grondstoffen. Het bedrijf werkte daartoe ook al langere tijd samen met Novamont. De ondernemingen zetten tien jaar geleden de joint venture Matrìca op. Via deze jv werd de oude Eni-raffinaderij in Porto Torres op Sicilië omgebouwd tot bioraffinaderij, waarin lokaal landbouwafval wordt gebruikt als grondstof. Ook werkt het bedrijf op de site in Porto Marghera (Venetië) aan een transformatie. Sinds 2014 draait ook daar een bioraffinaderij, die sinds vorig jaar is overgestapt op biomassa als grondstof. Tevens investeert het op die site in installaties voor de recycling van plastic afval.

In 2018 nam Versalis de ethanolfabriek in Crescentino in Noord-Italië over. Dit was in 2013 de eerste grootschalige installatie voor de productie van tweede generatie bio-ethanol ter wereld.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl