Tennet aanleg infrastructuur offshore

TenneT sluit raamwerkovereenkomst voor netuitbreiding

TenneT heeft een raamwerkovereenkomst gesloten met NKT, Nexans en een consortium van Jan De Nul, LS Cable en Denys voor de installatie van tien projecten met 525 kV HVDC-kabelsystemen. Hiermee is een bedrag gemoeid van ongeveer 5,5 miljard euro. Met deze overeenkomst rondt TenneT het proces af van de in november 2022 gestarte grootschalige aanbesteding voor netaansluitsystemen voor in totaal veertien offshore projecten en één onshore corridor project.

Met de meerjarige overeenkomst stelt TenneT de groeimogelijkheden in de hele leveringsketen veilig, maximaliseert ze de planningszekerheid en stimuleert ze verdere investeringen in capaciteit.  Doel is de levering van een portefeuille van zes Duitse en drie Nederlandse 2 GW offshore netaansluitingssystemen tot 2031. Hieronder valt ook een Duits onshore project (NordOstLink) dat in 2032 operationeel moet zijn en plannen voor verdere toekomstige projecten

Gegunde projecten

NKT realiseert de verbindingen voor de aansluiting van de Nederlandse windparken Nederwiek 3, aanlanding onshore bij Geertruidenberg of Moerdijk en de verbindingen voor Doordewind 1 en Doordewind 2, aanlanding Eemshaven.

Nexans heeft de opdracht gekregen voor de Duitse kabelverbindingen van BalWin3 en LanWin4, die in Wilhelmshaven zullen worden aangesloten, en LanWin2 in Nedersaksen, die in het Heidegebied in Sleeswijk-Holstein zal worden aangesloten.

Het consortium van Jan De Nul, LS Cable en Denys zal de Duitse kabelverbindingen in Nedersaksen realiseren, met BalWin4 en LanWin1, beide aan te sluiten in de omgeving van Unterweser en LanWin5 in de omgeving Rastede. Dit consortium heeft ook de opdracht gekregen voor het TenneT-gedeelte van de onshore 525 kV gelijkstroomcorridor NordOstLink in Sleeswijk-Holstein Duitsland, een partnerproject met 50Hertz.

Werkzaamheden

Het werk in de contracten omvat kabelontwerp, engineering, productie, levering, projectbeheer, onshore-, offshore- en nearshore-installatie van 525 kV HVDC-kabels en alle verbindingswerkzaamheden in onderzeese en landsecties. De geselecteerde partijen verwachten in de loop van 2023 met de werkzaamheden te beginnen. De kabellegwerkzaamheden op land starten naar verwachting na 2025. De kabellegwerkzaamheden op zee starten naar verwachting in 2026. Alle 2 GW offshore projecten zullen naar verwachting in 2031 operationeel zijn. Het NordOstLink-project zal naar verwachting in 2032 operationeel zijn.

Delen:

monique@industrielinqs.nl