ineos Antwerp Lillo

Vlaamse regering staat garant voor overbruggingslening Ineos Project One

De Vlaamse Regering staat voor 250 miljoen euro garant voor de overbruggingslening die Ineos afsluit om de kosten te dekken voor de stilgelegde bouw van Project One. In totaal leent Ineos 400 miljoen euro bij de banken in afwachting van de uitkomst van het nieuwe stikstofonderzoek dat het bedrijf moet uitvoeren.

Deze zomer werd de omgevingsvergunning voor Project One ingetrokken. Verschillende organisaties hadden een rechtszaak aangespannen omdat de impact van stikstof op omliggende natuurgebieden volgens hen niet goed was onderzocht. De werkzaamheden werden stilgelegd. Maar Ineos ziet de kosten voor het project wel doorlopen. Daarom zag het bedrijf zich genoodzaakt een overbruggingslening bij de banken aan te vragen. Maar om de benodigde 400 miljoen euro te krijgen, was er een waarborg van de Vlaamse overheid nodig.

De overheid staat voor 250 miljoen euro garant. Mocht Ineos dit bedrag niet zelf kunnen afbetalen, dan zal de Vlaamse Regering dit moeten doen. De waarborgstelling is volgens de Vlaamse Regering geen nieuwe ondersteuning. Eerder vroeg Ineos een lening aan van 800 miljoen euro, waarvoor de Regering 500 miljoen euro garant stond. De 250 miljoen waarvoor ze nu garant staat, maakt hier deel van uit.

Stikstofdecreet

Het wachten is nu nog op een nieuwe vergunning. Ineos moet hiertoe een nieuw en diepgaander onderzoek doen naar de impact van de stikstofuitstoot op de nabijgelegen natuurgebieden. Binnen de Vlaamse Regering is er onenigheid over of dit voldoende is. De partij N-VA vindt dat er een stikstofdecreet moet komen om de vergunning te ondersteunen. Maar de partijen komen er niet uit over wat daar precies in moet komen te staan.

Intussen hebben de organisaties Greenpeace Belgium, Climaxi en Ineos will Fall een petitie gelanceerd tegen de waarborg van de Vlaamse Regering.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl