Paques Biomaterials start bouw pilot

Paques Biomaterials start met bouw biopolymeer pilotinstallatie in Emmen

Paques Biomaterials kan beginnen met de bouw van de pilot-installatie voor biopolymeer (PHA)-extractie op het GETEC-terrein in Emmen. Onlangs werd de basic engineering voor de installatie afgerond.

Vicoma Consultancy & Engineering voerde de basic engineering voor deze installatie uit. Eekels Technology is verantwoordelijk voor de bouw. Paques Biomaterials werkt al meer dan 10 jaar aan een nieuwe keten waarbij bacteriën in organische reststromen het biopolymeer PHA produceren. PHA is een veelbelovend biopolymeer omdat het door de natuur wordt gemaakt en ook in de natuur weer volledig wordt afgebroken.

Afvalwater

De afgelopen twee jaar draaide Paques Biomaterials een testinstallatie voor dit proces bij HVC in Dordrecht. Deze tests vonden plaats in het kader van het PHA2USE project. De PHA-rijke biomassa wordt daar geproduceerd uit afvalwater. Het PHA wordt hier vervolgens uit geëxtraheerd, met als resultaat een schoon en kwalitatief biopolymeer, dat de naam Caleyda kreeg. Paques Biomaterials is nu op het punt gekomen dat er een pilot plant komt voor het extraheren. Het produceren van batchhoeveelheden Caleyda is cruciaal voor Paques Biomaterials omdat daarmee afnemers kunnen starten met het testen van Caleyda voor hun toepassingen.

Emmen

De proeffabriek is flexibel, waardoor eventuele aanpassingen gemakkelijk te integreren zijn. De pilot-installatie is de laatste stap voor het bouwen van een full scale extractiefabriek. Deze krijgt  een capaciteit van 6 kiloton per jaar. Paques Biomaterials heeft een optie op een terrein van drie hectare bij het GETEC.PARK Emmen om deze installatie te bouwen.

Eén van de grote voordelen van deze locatie is de aanwezigheid van kennispartijen in de circulaire economie en in de productie en toepassing van biopolymeren. Senbis Polymer Innovations helpt Paques Biomaterials met het optimaliseren van Caleyda voor de verschillende toepassingen.

Demofabriek maakt tests met plastic-uit-afvalwater mogelijk

Paques Biomaterials wil PHA-fabriek in Emmen

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl