CO₂-recycling met plasma bij DDoT
Plasma is zeer reactief en kan worden gebruikt om CO₂-moleculen af te breken tot CO en andere producten. De proefinstallatie van Starter D-CRBN maakt gebruik van een plasmaproces bij een relatief lage temperatuur. Dit maakt het proces energiezuiniger en vermindert het risico op nevenreacties. Op de Dragons’ Den of Transition (DDoT), 8 december in Antwerpen, is D-CRBN op zoek naar industriële partners.
Het kost veel energie om CO₂ ‘nieuw leven in te blazen’. Koolstofdioxide wordt daarom vaak gezien als de dode hond van de chemie. Koolstofmonoxide (CO) daarentegen is meer een levendige puppy. Chemische bouwstenen zijn veel gemakkelijker te produceren uit CO.
De Antwerpse start-up D-CRBN gebruikt plasmatechnologie om CO₂ efficiënt om te zetten in CO. Het bedrijf neemt hiervoor nu een pilootinstallatie in gebruik. De installatie heeft een jaarlijkse capaciteit van 1000 ton.
Staalproducent
Op dit moment test D-CRBN de installatie in de open innovatiehub Blueapp Building van de Universiteit Antwerpen. Het is de bedoeling dat de pilootinstallatie begin volgend jaar operationeel wordt op de site van staalproducent ArcelorMittal in Gent.
Dragons’ Den van Transitie
Tijdens de Dragons’ Den of Transition (8 december bij EIES23 in Antwerpen) is D-CRBN op zoek naar industriële partners, zowel uitstoters van CO2 als partijen die CO als grondstof kunnen gebruiken. De start-up is ook op zoek naar samenwerking met technologieontwikkelaars voor het afvangen van CO2.