L10CCS

CO₂-opslagproject L10CCS bereikt FEED-fase

L10CCS – één van de grote opslaglocaties die wordt aangesloten op het Aramis CO₂-transport- en opslagproject in het Nederlandse deel van de Noordzee gaat de FEED-fase in. De zogenaamde Concept Select fase is succesvol afgerond, waarmee de volgende stap gezet kan worden. Het doel van L10CCS is om jaarlijks vijf miljoen ton CO₂ op te slaan.

Het L10CCS project wordt ontwikkeld door Neptune Energy en haar partners EBN, Tenaz Energy en ExxonMobil Nederland CCS in het L10-blok in de Noordzee. Na afronding van de Concept Select fase, waarin verschillende technische en economische analyses gedaan zijn, kan het consortium verder met de Front End Engineering en Design fase. De partners tekenden hiertoe een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.

Petrofac gaat het FEED-project uitvoeren. Het contract hiervoor ging vorige maand in. Petrofac doet ook de engineering voor het Aramis project.

Vergunning

De partners hebben in het tweede kwartaal van 2023 een opslagvergunning is aangevraagd. Ze wachten nu op de toekenning hiervan door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het samenwerkingsverband is nu gestart met gesprekken met bedrijven die hun CO2-uitstoot in lege gasvelden onder de Noordzee willen opslaan. In deze fase wordt ook gewerkt aan de contractuele regelingen hieromtrent.

Aramis

De partijen denken de FEED-fase in de tweede helft van 2024 af te ronden. Daarna kan een definitieve investeringsbeslissing in 2025 volgen. De planning van het L10CCS-opslagproject is afgestemd op de planning van Aramis. Zodra het CO₂-transportsysteem wordt opgeleverd zal ook de opslag gereed zijn. De verwachting is dat dit in 2028 zal zijn.

Volgens het IEA Sustainable Development Scenario zal CCS verantwoordelijk zijn voor bijna 15 procent van de Europese CO2-reductie. De regio rond het L10-veld heeft een potentiële opslagcapaciteit van ongeveer 120 tot 150 MT.

CCS-project Aramis bereikt FEED-fase

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl