Itero Chemelot

5 miljoen subsidie voor opschaling chemische recycling technologie Itero Chemelot

Itero Technologies Netherlands krijgt een subsidie van 5 miljoen euro uit het Europese Just Transition Fund. 2,5 miljoen euro komt van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Met deze bijdrage gaat Itero op Brightlands Chemelot Campus een demonstratiefabriek bouwen waar het gemengd plastic chemisch gaat recyclen.

Met het chemische recycling proces van Itero kan vervuild plastic, dat tot nu toe verbrand wordt, wel worden gerecycled. Itero wil deze techniek voor het eerst op grotere schaal inzetten en het proces valideren. Daarvoor wil het een nieuwe fabriek bouwen. Bij succesvolle resultaten wil het bedrijf zo snel mogelijk opschalen. In de demonstratiefabriek kan het bedrijf 27 kton afvalplastic per jaar. Met de nieuwe installatie kan potentieel een hoeveelheid pyrolyse-olie worden geproduceerd waardoor 20 kton fossiele grondstoffen per jaar minder nodig is.

De subsidie uit het Just Transition Fund helpt Itero om de technologie naar de volgende fase te brengen. Het bedrijf zegt hiermee ongeveer veertig fulltime banen mee te creëren. Itero werkt sinds 2010 aan deze pyrolysetechnologie. Eerder ontving het bedrijf een subsidie van 240 duizend euro van RVO en een investering van 6 miljoen euro onder leiding van het Circular Plastics Fund van Infinity Recycling.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl