Renewi recyclet meer harde kunststoffen met nieuwe sorteerinstallatie

Waste-to-productbedrijf Renewi heeft een nieuwe sorteerinstallatie voor harde kunststoffen in gebruik genomen in Acht, gemeente Eindhoven. De hypermoderne sorteerinstallatie kan jaarlijks 24.000 ton harde kunststoffen sorteren, vermalen en wassen. Door de toegepaste technologieën kunnen meer harde plastics worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen met een meer hoogwaardige kwaliteit.  Er wordt nu een zuiverheid van minimaal 95% voor PP (polypropyleen) en PE (polyetheen) bereikt.

Harde kunststoffen worden gebruikt in allerlei producten zoals kinderspeelgoed, tuinmeubelen, elektronica, auto’s, emmers, kratten en containers. Met de nieuwe installatie is het mogelijk om niet alleen apart ingezamelde kunststoffen te recyclen maar ook meer vervuilde harde kunststoffen afkomstig uit bouw- en sloopafval.

De nieuwe sorteerinstallatie, die werkt op 100% duurzame elektriciteit, vervangt de oude installatie. Het circulaire materiaal dat van deze lijn komt heeft een significant lagere CO2-uitstoot dan virgin materiaal.

Producenten kunnen het gerecyclede materiaal gebruiken voor de productie van nieuwe, hoogwaardige kunststofproducten. Zo wordt bijvoorbeeld een afgedankte krat weer een nieuwe krat.

De nieuwe recycle installatie wordt in gebruik genomen in een tijd waarin plasticrecyclers het moeilijk hebben om te concurreren tegen veel goedkopere virgin kunststoffen. Renewi pleit dan ook voor wetgeving waarin een vastgesteld percentage recyclaat in een product verplicht wordt zodat er een stabiele en stijgende vraag naar gerecyclede materialen zal ontstaan.

Foto: Renewi
Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl