Noordzee

Shell onderzoekt mogelijkheden CO2-opslag in aquifers Noordzee

Shell Nederland Offshore Carbon Storage NL (SOCS NL) heeft een opsporingsvergunning gekregen voor het opslaan van CO2 in zogenaamde saline aquifers onder de Noordzee. De licentie betreft een gebied van bijna 1500 vierkante kilometer op ongeveer 15 kilometer afstand van de Nederlandse kust, ter hoogte van de Maasvlakte.

Aquifers zijn zoutwaterhoudende lagen in de diepe ondergrond. Shell wil onderzoeken of CO2-opslag in aquifers een aanvulling kan zijn voor het opslaan van CO2 in lege gasvelden in Nederland. Het bedrijf gaat onderzoek doen naar aquifersin het Nederlandse deel van de Noordzee, om inzicht te krijgen in de kosten van ontwikkeling van opslag in aquifers. Met dit onderzoek wil Shell ook expertise op dit onderwerp ontwikkelen voor Nederland.

Shell past CO2-opslag in zoutwaterhoudende lagen momenteel al toe in onder andere Canada, Noorwegen en Australiƫ.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl