Transformatie Sabic in Geleen krijgt vorm

Momenteel sluit Sabic op Chemelot de 55 jaar oude kraker Olefins 3 definitief. Het is geen direct gevolg van de huidige malaise in de Europese industrie, maar een doordachte strategie. Snoeien is nooit leuk, stelt general manager John Bruijnooge. ‘Maar als je tuin in het voorjaar weer groeit en bloeit als nooit tevoren, ben je dat al lang weer vergeten.’ Lees het hele interview in Industrielinqs Magazine.

Covid en de oorlog in de Oekraïne hebben de minder rooskleurige ontwikkelingen in de Europese industrie versneld, maar niet per se veroorzaakt, benadrukt John Bruijnooge. ‘Al een paar jaar eerder zagen we de trends. Europa bereidde de Green Deal voor en in de rest van de wereld, met name in China en de Verenigde Staten werden grote investeringen gedaan in de bouw van grote nieuwe chemische fabrieken. Dat gaat gevolgen hebben voor de chemische industrie in Europa, zagen we al ruim voor de corona- en Oekraïne-crisis. In 2018/2019 zijn we ons daarom al strategisch gaan heroriënteren.’

Krakercomplex

Inmiddels is een reorganisatie van de polyetheen-activiteiten afgerond en is Sabic aan de volgende klus begonnen: het netjes sluiten van Olefins 3, de 55 jaar oude naftakraker op Chemelot. Dat gebeurt als onderdeel een grote turnaround in Geleen, die momenteel gaande is. Olefins 3 en vijf andere installaties van het krakercomplex worden hierbij uit bedrijf gehaald. Met dit onderhoudsproject is een investering van meerdere miljoenen euro’s gemoeid. Naftakraker Olefins 4 blijft wel normaal functioneren.

Identiek

Het sluiten van activiteiten moet ook ruimte bieden voor nieuwe, meer op duurzame groei gerichte activiteiten. Een ander belangrijk onderdeel van de strategie is met name de bouw van een geavanceerde recyclingfabriek van Sabic Plastic Energy Advanced Recycling (SPEAR). De fabriek die Sabic in een 50/50-joint-venture met partner Plastic Energy bouwt, nadert inmiddels haar afronding. De fabriek gaat afvalplastic omzetten in pyrolyse-olie, Tacoil genoemd. Dat is de opschaling van het proces wat Sabic al een aantal jaren nu doet om pyrolyse olie bij te mengen in de nafta als voeding voor de krakers van Sabic. Zo kan Sabic meer nieuwe, circulaire polymeren produceren die qua eigenschappen identiek zijn aan de bestaande polymeren. De installatie krijgt een capaciteit van 20 kiloton per jaar. Een eerste stapje in de wereldwijde strategie van Sabic om in 2030 1000 kiloton plastics te produceren op basis van circulaire grondstoffen.

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl