intentieverklaring Belgie ArcelorMittal

ArcelorMittal kan rekenen op goedkope kernenergie voor elektrificatie site Gent

Vandaag hebben de Belgische Premier Alexander De Croo en Federaal Minister van Energie Tinne Van der Straeten een intentieverklaring getekend met ArcelorMittal Belgium in Gent. Volgens de overeenkomst garandeert de Belgische overheid de levering van kernenergie tegen een gunstige prijs voor een periode van tien jaar aan het bedrijf.

ArcelorMittal Belgium heeft belangrijke plannen om te verduurzamen. Het bedrijf wil haar CO2-uitstoot tegen 2030 met 35% verminderen ten opzichte van het niveau van 2018. Tegen 2050 wil het klimaatneutraal zijn. In eerste instantie richt het bedrijf zich op de verbetering van de energie-efficiëntie. Het kijkt daarbij naar hergebruik van restwarmte, ontwikkeling van hernieuwbare energie en procesoptimalisatie. De tweede route is gebaseerd op het circulaire gebruik van koolstof, CCU en CCS.

Miljardeninvestering

De derde pijler is gericht op elektrificatie van de staalproductie. Daarom is toegang tot elektriciteit tegen een competitieve prijs bijzonder belangrijk, aldus de onderneming. Met de plannen is een miljardeninvestering gemoeid. Met de ondertekening van de intentieverklaring voor de levering op lange termijn van kernenergie tegen een gunstige prijs aan ArcelorMittal Belgium komen deze plannen dichterbij. Volgens de overeenkomst zal het bedrijf tot 2035 aanspraak kunnen maken op een belangrijk deel van de elektriciteit uit de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 – na hun levensduurverlenging.

Subsidie

Vorig jaar rondde het bedrijf de pre-FEED-fase (front-end engineering design) voor de verduurzamingsplannen af. Momenteel bevindt het transformatieproject voor decarbonisatie zich in de FEED-fase. ArcelorMittal verwacht deze in de herfst van dit jaar af te ronden. Deze studie zal de industriële lay-out voor het project, het uitvoeringsschema en het definitieve budget bepalen en de levensvatbaarheid van het project bevestigen. Het bedrijf zal daarna beslissen of het de plannen doorzet.

Tegelijkertijd kan ArcelorMittal rekenen op een genereuze subsidie van de Franse overheid om de hoogovens in Duinkerke te vergroenen. Het is daarom niet duidelijk of het bedrijf inderdaad in Gent zal investeren. De Belgische overheid neemt intussen maatregelen om de omstandigheden voor de staalgigant aantrekkelijk te maken. Zo staat het een korting tot 80 procent toe op de hoogspanningsnettarieven die industriële grootverbruikers betalen. Ook bevestigde de Vlaamse regering de leningen aan het staalbedrijf via de joint venture Finocas te verhogen van 350 naar 600 miljoen euro. Bovendien verhoogde ze de rechtstreekse subsidie tot 120 miljoen euro.

ArcelorMittal start CCS-pilotinstallatie in Gent op

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl