DuPont wil zich in drieën delen

DuPont is van plan om het bedrijf op te splitsen in drie aparte ondernemingen. Volgens het plan moeten de divisies Electronics en Water als zelfstandige bedrijven verder gaan. De resterende bedrijfsonderdelen vormen het nieuwe DuPont. Met de opdeling wil DuPont meer focus aanbrengen bij de divisies en meer flexibiliteit in de strategieën van de bedrijfsonderdelen.

Het nieuwe DuPont blijft actief op het gebied van materiaaltechnologie en behoudt de bekende merken zoals Kevlar en Nomex. Daarnaast zal ‘New DuPont’ een sterke focus krijgen op gezondheid, biofarma, medische apparatuur en medische verpakkingen. Ook richt het zich op technologie die toegepast wordt in onder andere elektrische auto’s, veiligheid, bouw, luchtvaart.

Bij het nieuwe DuPont worden alle bedrijfsonderdelen van het Water & Protection segment ondergebracht, met uitzondering van Water Solutions. Ook gaat het grootste deel van Industrial Solutions mee, net als bedrijfsonderdelen die onder Corporate vallen. De omzet van deze divisies bedroeg gezamenlijk ongeveer 6,6 miljard dollar in 2023.

Electronics

Electronics gaat zich specialiseren op materialen voor de electronica-sector waaronder de belangrijkste materialen die in halfgeleider-chips worden gebruikt. Volgens DuPont is de nieuwe onderneming goed gepositioneerd om te groeien in deze markt, met een sterke focus op innovatie. In het nieuwe Electronics-bedrijf worden de huidige Semiconductor Technologies em Interconnect Solutions ondergebracht. Tevens komen ook de bedrijfsonderdelen op dit gebied uit Industrial Solutions onder deze nieuwe structuur. Gezamenlijke omzet van deze bedrijfsonderdelen was over 2023 ongeveer 4 miljard dollar.

Water

Het nieuwe Water-bedrijf richt zich op waterfiltratie en zuiveringstechnologieën zoals omgekeerde osmose, ionen-uitwisseling en ultrafiltratie. Hierbij ligt de focus op verschillende markten, van industrie en energie tot life sciences en specialties en ontzilting en huishoudelijk afvalwater. In deze nieuwe onderneming brengt DuPont de huidige Water Solutions business onder, met een omzet van ongeveer 1,5 miljard dollar in 2023.

DuPont verwacht het bedrijf binnen anderhalf tot twee jaar te kunnen afronden.

Topwijziging

DuPont maakte tevens bekend haar top te wijzigen. De huidige CFO Lori Koch volgt Ed Breen op als CEO. Breen blijft wel Executive Chairman. Koch wordt opgevolgd door Antonella Franzen, die deze functie uitoefent voor het Water & Protection segment van DuPont. Het bedrijf zal de komende maanden verdere veranderingen in de top communiceren.

Nederland en België

In Nederland had DuPont sinds 1959 een fabriek in Dordrecht. Sinds 2015 zijn de wereldwijde activiteiten van het bedrijfsonderdeel Performance Chemicals onder de naam Chemours zelfstandig verder gegaan. In 2019 ging de copolymerenfabriek in Dordrecht over naar Dow. DuPont was tot eind 2023 nog eigenaar van de Delrinfabriek in Dordrecht, nadat deze activiteiten niet waren meegegaan met de verkoop aan Celanese. Het bedrijf verkocht de Delrin-activiteiten eind vorig jaar aan TJC. De fabriek in Dordrecht draait nu onder de naam Delrin.

In België is nabij Waterloo Specialty Electronic Materials Belgium gevestigd en heeft het een afdeling in Mechelen.

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl